E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 19920
Lasīšanai: 4 minūtes
TĒMA: Tieslietas
2
2

Kā piedzīt uzturlīdzekļus, ja pie notāra ir noslēgta vienošanās

Publicēts pirms 4 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
17. aprīlī, 2020
Sandra

Labdien! Ar vīru šķirot laulību pie notāra, vienojāmies, ka viņš mūsu nepilngadīgajam dēlam maksās uzturlīdzekļus: 200 eiro mēnesī. Jau ilgāku periodu viņš ir bez darba un nekādu palīdzību nesniedz. Vai man ir nepieciešams tiesas spriedums, lai es varētu vērsties Uzturlīdzekļu garantijas fondā par uzturlīdzekļu saņemšanu no valsts? Vai arī pietiek ar šo vienošanos?

A
atbild:
27. aprīlī, 2020
Olga Lauva
juriste

Lai varētu sniegt Jums precīzu atbildi uz jautājumu, būtu nepieciešams zināt, ko paredz pie notāra noslēgtā vienošanās, kā arī kādā formā vienošanās ir noslēgta.

Ja vēlaties uzsākt saistību piespiedu izpildi, jo uzturlīdzekļu maksājumi ir neregulāri vai pārtraukti pavisam, šajā gadījumā svarīga ir pie notāra noslēgtā vienošanās forma par periodiskiem uzturlīdzekļu maksājumiem. Situācijas aprakstā ir minēts, ka vienošanās noslēgta pie zvērināta notāra, bet šāds fakts vēl nenozīmē, ka tā arī ir noformēta kā notariāls akts. Piemēram, ja vienošanās projektu lūdzāt sagatavot zvērinātam notāram, bet to parakstījāt privātā kārtībā vai vienošanos noslēdzāt privātā kārtībā, bet notārs tikai apliecināja paraksta īstumu, abos gadījumos uzskatāms, ka vienošanās ir noslēgta privātā kārtībā.

Ja noslēgtā vienošanās ir notariālais akts, papildus svarīgi zināt, kāda veida notariāls akts tas ir. Kopš 2013. gada 1. novembra normatīvais regulējums paredz, ka ir iespējams noslēgt arī tādu notariālo aktu, kas izpildāms tiesas sprieduma izpildes kārtībā saskaņā ar Notariāta likuma D1 sadaļu.

Neatkarīgi no tā, kādā formā noslēgta vienošanās par uzturlīdzekļiem, parādu ir iespējams piedzīt, taču katrā gadījumā, ņemot vērā vienošanās formu, ir jāveic atšķirīgas darbības.

Ja vienošanās par uzturlīdzekļiem noslēgta kā notariālais akts, kas izpildāms tiesas spriedumu izpildes kārtībā (nododams piespiedu izpildei), tad saskaņā ar Notariāta likuma D1 sadaļu, izpildu aktu, ko iesniegt zvērinātam tiesu izpildītājam piespiedu piedziņas uzsākšanai, izdos notārs, ievērojot noslēgtās vienošanās noteikumus.

Savukārt, ja vienošanās par uzturlīdzekļiem ir noslēgta kā notariālais akts, bet nav paredzēta tā izpilde tiesas sprieduma izpildes kārtībā saskaņā ar Notariāta likuma D1 sadaļu, tad saistību bezstrīdus piespiedu izpildīšana pieļaujama, pamatojoties uz Civilprocesa likuma 400. pantu, kas paredz, ka lēmumu pieņem tiesnesis, un tad šim lēmumam ir izpildu dokumenta spēks. Tādā gadījumā Jums nav jādodas pie notāra, bet jāiesniedz pieteikums rajona (pilsētas) tiesas zemesgrāmatu nodaļai pēc parādnieka deklarētās dzīvesvietas, bet, ja tādas nav, – pēc dzīvesvietas.

Pēc tam, lai uzsāktu uzturlīdzekļu parāda piespiedu piedziņu, saskaņā ar Civilprocesa likuma 549. panta otro daļu ar izpildu dokumentu jāvēršas pie zvērināta tiesu izpildītāja, kura amata vietai noteiktajās robežās (iecirknī) atrodas parādnieka dzīvesvieta, mantas atrašanās vieta vai darbavieta.

Sarežģītāk, ja vienošanās noslēgta privātā kārtībā, piemēram, zvērinātam notāram apliecinot līdzēju parakstu. Tādā gadījumā vienīgā iespēja prasīt saistību izpildi ir celt prasību tiesā par uzturlīdzekļu parāda piedziņu vispārējā kārtībā. Pēc tam, kad stājas spēkā tiesas spriedums, tiesai jālūdz izsniegt izpildu rakstu un ar šo izpildu dokumentu jāvēršas pie zvērināta tiesu izpildītāja.

Tiklīdz uzturlīdzekļu piedziņas piespiedu izpilde ir nodota zvērinātam tiesu izpildītājam, Jums ir tiesības vērsties Uzturlīdzekļu garantiju fonda administrācijā ar iesniegumu. Plašāku informāciju par uzturlīdzekļu saņemšanu Uzturlīdzekļu garantiju fonda administrācijas vietnē.

Labs saturs
2
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas