E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 19846
Lasīšanai: 3 minūtes
2
2

Kopīpašnieku savstarpējās attiecības

Publicēts pirms 4 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
13. aprīlī, 2020
Sabīne

Labdien! Gadu gaitā nekustamajā īpašumā ir mainījušies īpašnieki, t. i., NĪ ir mantinieks, kurš pārdevis savu domājamo daļu pilnīgi svešiem cilvēkiem, un ir mantinieki, kuri mantojuši NĪ no saviem senčiem, proti, vēsturiskie mantinieki. Kuram šādā situācijā ir lielāka teikšana: vēsturiskajam mantiniekam vai mantiniekam, kurš ieguvis īpašumu no saviem vecākiem, kas nav vēsturiskie mantinieki?

A
atbild:
27. aprīlī, 2020

Kopīpašuma jēdziens ir definēts Civillikuma 1067. pantā: īpašuma tiesība, kas pieder uz vienu un to pašu nedalītu lietu vairākām personām nevis reālās, bet tikai domājamās daļās, tā ka sadalīts vienīgi tiesību saturs, ir kopīpašuma tiesība.

Līdz ar to par nekustamā īpašuma īpašnieku (arī kopīpašnieku) ir atzīstams tikai tas, kas par tādu ierakstīts zemes grāmatās (Civillikuma 994. pants).

Savukārt Civillikuma 1068. pants nosaka: rīkoties ar kopīpašuma priekšmetu, kā visumā, tā arī noteiktās atsevišķās daļās drīkst tikai ar visu kopīpašnieku piekrišanu; bet, ja kāds no viņiem rīkojas atsevišķi, tad šī rīcība ne vien nav spēkā, bet arī uzliek pēdējam pienākumu atlīdzināt pārējiem zaudējumus, kas viņiem ar to nodarīti.

Neviens atsevišķs kopīpašnieks nevar bez visu pārējo piekrišanas ne apgrūtināt kopīpašuma priekšmetu ar lietu tiesībām, ne atsavināt to visā tā sastāvā vai pa daļām, ne arī kaut kādi to pārgrozīt. Tādēļ katram kopīpašniekam ir tiesība protestēt pret tādu viena vai visu pārējo kopīpašnieku rīcību, un šo tiesību viņam nevar atņemt ar balsu vairākumu.

Savukārt Civillikuma 1072. pants paredz: katra kopīpašnieka domājamā daļa kopējā lietā pieder vienīgi viņam. Tādēļ viņš drīkst ar to visādi rīkoties atbilstoši tās būtībai, ja vien šī rīcība līdz ar to neattiecas uz pārējo kopīpašnieku daļām. Uz šā pamata katram kopīpašniekam ir tiesība viņam piederošo kopējās lietas daļu arī atsavināt vai ieķīlāt.

Tādējādi nav nozīmes tam, kā iegūtas īpašumtiesības (mantojot tās no senčiem vai iegādājoties tiesiska darījuma ceļā), visi īpašnieki ir vienlīdzīgi savstarpējās attiecībās.

Labs saturs
2
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 59 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas