E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 19838
Lasīšanai: 2 minūtes
5
5

Tiesības iepazīties ar lietas materiāliem

Publicēts pirms 4 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
12. aprīlī, 2020
Linda

Labdien! Vēlos uzzināt, vai ir iespējams vērsties kādā iestādē pēc palīdzības, ja mans kaimiņš visu laiku raksta par mani iesniegumus (nu jau 15), sūdzoties par visu, kas man ir un ko es daru, lai visu laiku mani dažādas iestādes pārbauda. Neviens viņa iesniegums nav guvis apstiprinājumu, bet mans miers visu laiku tiek traucēts un visu laiku jāsniedz paskaidrojumi. Vai es varu pieprasīt, lai man uzrāda/nokopē šos iesniegumus?

A
atbild:
27. aprīlī, 2020

Saskaņā ar Administratīvā procesa likuma 61. pantu administratīvā procesa dalībniekam ir tiesības iepazīties ar lietu un izteikt savu viedokli jebkurā procesa stadijā. Šīs tiesības neaptver informāciju, kas saskaņā ar šā likuma 54. panta otro daļu vai citiem likumiem nav izpaužama.

Savukārt, kā tas norādīts jautājumā, Jūsu kaimiņa izvirzītās pretenzijas (kas ietvertas 15 sūdzībās) nav guvušas apstiprinājumu, līdz ar to Jums (iespējami) var rasties morālais kaitējums un materiālie izdevumi nepamatoti iesniegto sūdzību dēļ.

Civillikuma  1635. panta pirmā daļa noteic, ka ikviens tiesību aizskārums, tas ir, katra pati par sev neatļauta darbība, ar kuru nodarīts kaitējums (arī morālais kaitējums), dod tiesību cietušajam prasīt apmierinājumu no aizskārēja, ciktāl viņu par šo darbību var vainot. Tādējādi, lai iestātos atbildība par kaitējumu, ir jākonstatē trīs priekšnoteikumi: prettiesiska rīcība, kaitējuma esamība, cēloniskais sakars starp prettiesisko rīcību un kaitējumu.
Ja šie priekšnoteikumi tiešām tiek konstatēti, Jums ir tiesības prasīt morālā un materiālā kaitējuma atlīdzināšnu no tiesību aizskārēja.

Labs saturs
5
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 47 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas