E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 19819
Lasīšanai: 3 minūtes
TĒMA: Mājoklis

Par kopīpašuma lietošanas kārtību lemj dzīvokļu īpašnieku kopība

Publicēts pirms 3 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
10. aprīlī, 2020
Nora

Šajā e-konsultācijā jurists atbild: “Lai attiecīgo zaļo zonu būtu atļauts izmantot kā autostāvvietu, dzīvokļu īpašnieku kopībai (vai citos likumā pieļautos veidos) būtu nepieciešams noteikt kopīpašumā esošās zemes lietošanas kārtību īpašnieku starpā un noteikt attiecīgo vietu par autostāvvietu. Kamēr kopīpašnieki nav vienojušies par šīs vietas lietošanu autostāvvietas vajadzībām, novietot automašīnu vai glabāt citus priekšmetus tur ir prettiesiski, jo atsevišķs kopīpašnieks nedrīkst ar kopīpašumu rīkoties bez citu kopīpašnieku piekrišanas.” Vai zaļo zonu, kas jau ir izbraukāta, ar dzīvokļu īpašnieku kopības atļauju var izmantot kā stāvvietu, to neasfaltējot un neiesaistot speciālistus “īstas” autostāvvietas izveidē?

A
atbild:
14. maijā, 2020
Elīna Kurme
juriste

Ja daudzdzīvokļu mājai piegulošā teritorija ir dzīvokļu īpašnieku kopīpašums, tad atbilstoši Dzīvokļa īpašuma likuma 16. panta otrās daļas 2. punktam vienīgi dzīvokļu īpašnieku kopība ir tiesīga pieņemt lēmumu par kopīpašumā esošās daļas lietošanas kārtības noteikšanu dzīvokļu īpašnieku starpā. Lai pieņemtu šādu lēmumu, saskaņā ar likuma 17. panta 7.1 daļu nepieciešams, lai “par” nobalso dzīvokļu īpašnieki, kuri pārstāv vismaz trīs ceturtdaļas no visiem dzīvokļu īpašumiem.

Dzīvokļa īpašuma likuma 18. panta otrajā daļā noteikts, ka dzīvokļu īpašnieku kopība par savā kompetencē esošajiem jautājumiem lēmumus var pieņemt dzīvokļu īpašnieku kopsapulcē, aptaujas veidā vai citādi savstarpēji vienojoties.

Ja teritorijā, kuru plānots lietot transportlīdzekļu novietošanai, tomēr būtu nepieciešams veikt būvdarbus vai, piemēram, cirst kokus, jāņem vērā, ka šādas darbības nedrīkst veikt patvaļīgi – tām ir nepieciešama pašvaldības atļauja.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas