E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 19741
Lasīšanai: 2 minūtes
TĒMA: Tieslietas
1
1

Par dāvinājuma līgumu

Publicēts pirms 4 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
03. aprīlī, 2020
Raivis

Labdien! Vectēvs un vecmāte bija oficiāli precējušies, tad 1968. gadā vectēvs pārmuka uz Tadžikistānu, bet apmēram 1996. gadā atgriezās kopā ar civilsievu un dēlu, iegādājās māju. Vectēvs, viņa civilsieva un vecmāte nomira, palika vecmammas četri bērni mantotāji (divi jau ir miruši), tātad ir mantinieki no divām pusēm: civildēls, kuram pienākas 1/2, divi vecmātes bērni un četri mazbērni, kuriem pienākas 1/2, bet nevienu šis īpašums neinteresē, viena vecmātes meita maksā visus nodokļus par šo īpašumu. Kā lai juridiski atrisina šo jautājumu, lai tas viss pāriet viena īpašnieka īpašumā? Varbūt varat ieteikt kādu risinājumu?

A
atbild:
21. aprīlī, 2020
Olga Lauva
juriste

No jautājuma satura izriet, ka vectēvs un vecāmāte bija oficiāli precējušies: jautājuma autors nav minējis, ka viņu laulība būtu šķirta. Tātad juridiski civilsieva no vectēva mantot nevar, jo Civillikums regulē tikai laulības institūtu.

Izdevīgākais, lētākais risinājums šādai situācijai varētu būt starp radiniekiem noslēgtais dāvinājuma līgums, kurā mantinieki var dāvināt savu nekustamā īpašuma domājamo (vai reālo) daļu vienam no mantiniekiem. Dāvinājuma institūtu regulē Civillikuma 1912.–1933. pants. Tā kā par dāvinājuma līguma saturu ir bieži uzdoti jautājumi LV portāla sadaļā “E-konsultācijas”, lai iepazītos ar dāvinājuma līguma būtību, aicinām izlasīt kādu no publikācijām, piemēram, Lauras Studentes publikāciju “Kas jāzina par dāvinājuma līguma slēgšanu”.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas