E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 19656
Lasīšanai: 3 minūtes
TĒMA: Nodokļi
1
1

Kapitāla pieauguma nodoklis no pārdotā īpašuma ienākuma un atbrīvojumi

Publicēts pirms 4 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
12. martā, 2020
Liene

Labdien! Vēlos pārdot dzīvokli. Dzīvoklis mūsu īpašumā ir jau kādus 30 gadus, varbūt pat ilgāk. Ir arī lauku īpašums uz mana vārda. Vai man būs jāmaksā nodoklis par dzīvokļa pārdošanu? Ja būs jāmaksā, cik liels? Paldies!

A
atbild:
13. martā, 2020
Lidija Dārziņa
LV portāls

Iedzīvotāju ienākuma nodokli no ienākuma maksā tā pārdevējs – īpašnieks –, kurš gūst ienākumu no sava īpašuma pārdošanas.

Likums “Par iedzīvotāju ienākuma nodokli” paredz, ka ienākumu no nekustamā īpašuma pārdošanas apliek ar iedzīvotāju ienākuma nodokli kā ienākumu no kapitāla pieauguma. Nodokļa likme ir 20% no starpības, kāda veidojas, no pārdošanas ieņēmuma atņemot īpašuma iegādes vērtību.

Vairākos gadījumos nodoklis nav jāmaksā:

  • ja nekustamais īpašums personas īpašumā (no dienas, kad attiecīgais nekustamais īpašums reģistrēts zemesgrāmatā) ir ilgāk par 60 mēnešiem un vismaz 12 mēnešus pēc kārtas (minētajā 60 mēnešu periodā) līdz atsavināšanas līguma noslēgšanas dienai ir personas deklarētā dzīvesvieta;
  • ja nekustamais īpašums personas īpašumā (no dienas, kad attiecīgais nekustamais īpašums reģistrēts zemesgrāmatā) ir ilgāk par 60 mēnešiem un pēdējos 60 mēnešus līdz nekustamā īpašuma atsavināšanas dienai ir bijis fiziskās personas vienīgais nekustamais īpašums;
  • ja nekustamais īpašums reģistrēts zemesgrāmatā kā fiziskās personas vienīgais nekustamais īpašums un ienākums no šā nekustamā īpašuma no jauna tiek ieguldīts funkcionāli līdzīgā nekustamajā īpašumā 12 mēnešu laikā pēc nekustamā īpašuma atsavināšanas vai arī pirms nekustamā īpašuma atsavināšanas.

Nodoklis nebūs jāmaksā, ja dzīvoklis, ko pārdodat, ir reģistrēts zemesgrāmatā uz Jūsu vārda vismaz pēdējos piecus gadus un ja tajā esat deklarējusies vismaz 12 mēnešus. 

Informācija par kapitāla pieauguma nodokli, pārdodot nekustamo īpašumu, atrodama Valsts ieņēmumu dienesta tīmekļvietnē. Pirms nekustamā īpašuma pārdošanas nodokļa piemērošanas nosacījumi ir jānoskaidro VID. Saziņai izmantojamas vairākas iespējas.

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas