E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 19571
Lasīšanai: 4 minūtes
6
6

Bezdarbnieka pabalsts pēc atkārtotas tā piešķiršanas

Publicēts pirms 4 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
07. martā, 2020
Kate

Labdien! Vēlējos noskaidrot par bezdarbnieka pabalsta iegūšanu. Esmu saņēmusi bezdarbnieka pabalstu divus mēnešus, tad stājusies darba attiecībās uz diviem mēnešiem un tad atkal palikusi bez darba. Vai man ir tiesības atkal saņemt bezdarbnieka pabalstu? Ja ir, tad cik lielu un cik ilgi?

A
atbild:
30. martā, 2020
Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūra
Solvita Sukure, Pabalstu metodiskās vadības daļas vecākā eksperte

Ja ir zaudēts darbs, tad visos gadījumos, lai noteiktu tiesības uz bezdarbnieka pabalstu, jātiek izpildītiem šādiem nosacījumiem:

  • piešķirts bezdarbnieka statuss;
  • kopējais apdrošināšanas (darba) stāžs ir ne mazāks par vienu gadu;
  • Latvijā ir veiktas vai bija jāveic obligātās sociālās apdrošināšanas iemaksas bezdarba gadījumam ne mazāk kā 12 mēnešus pēdējo 16 mēnešu periodā pirms bezdarbnieka statusa iegūšanas dienas.

Vidējo iemaksu algu aprēķinās no iemaksu algām par 12 kalendāra mēnešu periodu, šo periodu beidzot divus kalendāra mēnešus pirms mēneša, kurā iegūts bezdarbnieka statuss. Tātad atskaites punkts būs atkārtotā bezdarbnieka statusa iegūšanas diena. Vidējās iemaksu algas apmērs ir atkarīgs no informācijas, kas reģistrēta vidējās iemaksu algas noteikšanas periodā (darba alga, slimības pabalsts, bezalgas atvaļinājumi, bērna kopšanas atvaļinājumi u. c.).

Pabalsta izmaksas nosacījumi šajā situācijā ir atšķirīgi. Ja 12 mēnešu periodā personai bezdarbnieka pabalsts tiek piešķirts atkārtoti, to piešķir, ņemot vērā šajā periodā iepriekš piešķirto bezdarbnieka pabalstu saņemšanas ilgumu dienās.

Ja bezdarbnieka statuss pirmreizēji iegūts un pabalsts piešķirts 2020. gadā un pēc tam 12 mēnešu periodā pabalsts tiek piešķirts atkārtoti, tad kopējais pabalsta izmaksas ilgums ir 8 mēneši.

Bet, ja bezdarbnieka statuss ir bijis jau iegūts līdz 31.12.2019. un bijis piešķirts arī bezdarbnieka pabalsts un pēc tam 12 mēnešu laikā bezdarbnieka pabalstu piešķir atkal no jauna (nu jau 2020. gadā), tad šiem bezdarbniekiem, piešķirot pabalstu atkārtoti, to piešķirs, ņemot vērā iepriekš izmaksātā bezdarbnieka pabalsta ilgumu, saglabājot kopējo pabalsta izmaksa ilgumu 9 mēnešus.

Proti, neskatoties uz to, ka bezdarbnieka statuss un bezdarbnieka pabalsts atkārtoti tiek piešķirts  2020. gadā, kad bezdarbnieka pabalsta izmaksas ilgums ir noteikts 8 mēnešus, atkārtoti piešķirtā pabalsta ilgums nosakāms uz 9 mēnešiem, samazinot to par iepriekš izmaksātā pabalsta saņemšanas ilgumu dienās.

Piemērs. Cilvēks atbrīvots no darba, bezdarbnieka statusu ieguva 14.11.2019., tika piešķirts bezdarbnieka pabalsts, kurš būtu izmaksājams 9 mēnešus. Pabalstu saņēma vienu mēnesi līdz 14.12.2019., jo atrada darbu, sāka strādāt un zaudēja iegūto bezdarbnieka statusu. Tomēr 05.02.2020. darba līgums tika izbeigts un persona no jauna ieguva bezdarbnieka statusu, kā arī pieprasīja piešķirt bezdarbnieka pabalstu. Tiesības uz pabalstu tika noteiktas, jo tika izpildīti visi pabalsta piešķiršanai nepieciešamie nosacījumi. Tā kā bezdarbnieka pabalsts 12 mēnešu laikā tiek piešķirts atkārtoti un pirmreizēji bezdarbnieka statuss iegūts līdz 31.12.2019., tad tiek noteikts, ka pabalsta izmaksas ilgums ir 9 mēneši, ņemot vērā jau iepriekš piešķirtā pabalsta saņemšanas ilgumu dienās (9 mēneši mīnus periods, par kādu tika izmaksāts iepriekš piešķirtais pabalsts).

Labs saturs
6
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas