E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 19522
Lasīšanai: 3 minūtes
1
3
1
3

Vienpusēja atkāpšanās no līguma – vai otra puse var draudēt ar tiesu darbiem

Publicēts pirms 3 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
04. martā, 2020
Anna

Labdien! Ir noslēgts līgums ar medību kolektīvu, kas būs spēkā līdz 2025. gadam. Līgumā ir trīs punkti: ja kolektīvs tos pārkāpj, tad zemes īpašnieks var lauzt līgumu. Pretējā gadījumā, ja zemes īpašnieks vienpusēji lauž līgumu, mednieku kolektīvs var viņu iesūdzēt tiesā. Vai vispār zemes īpašniekam bez tiesāšanās ar medniekiem ir iespējams vienpusēji lauzt medību tiesības nodošanas līgumu? Uz kuru likumu pantiem zemes īpašnieks šajā gadījumā var atsaukties, laužot līgumu? Paldies!

A
atbild:
14. maijā, 2020
Gatis Graustiņš
juriskonsults

Civiltiesiskā līgumā Jūs varat vienoties par jebkādiem nosacījumiem, kas nav pretrunā ar likumos īpaši noteiktiem aizliegumiem vienoties par pretējo, tas attiecas arī uz vienpusēju atkāpšanos no līguma.

Vispārējā gadījumā no līguma atkāpties nav pieļaujams, citādi nebūtu jēgas slēgt līgumus, bet būtu nepieciešams rīkoties un cerēt, ka otra puse nepārdomās un arī pildīs norunu.

Ja līgumā ir ietverta informācija, kādos gadījumos zemes īpašnieks var atkāpties no līguma, tad šo priekšnosacījumu izpildes gadījumā varat paziņot par līguma izbeigšanu atbilstoši līguma nosacījumiem un turpmāk līgumu nepildīt. Līdz ar to Jums savi argumenti jābalsta uz līguma, nevis likuma noteikumiem.

Jums nāksies paļauties, ka no līguma atkāpjaties pamatoti un nekāda atbildība par to nevar iestāties, tāpēc atbildīgos brīžos šādus dokumentus parasti uztic sastādīt vai vismaz pārbaudīt speciālistiem – juristiem –, kuri spēj arī novērtēt, vai otra puse varētu potenciāli pamatoti apstrīdēt uzteikumu.

Mednieku kolektīvs vienmēr var mēģināt apstrīdēt tiesā līguma uzteikumu, tomēr, ja tas izdarīts pamatoti, tad mednieku kolektīvam jārēķinās ar viņiem nelabvēlīgu iznākumu nepamatotas prasības gadījumā. Latvijas likumi nepieļauj celt prasību tiesā, ja līgums atzīts par pamatoti uzteiktu. Pat ja mednieku kolektīvs Jums regulāri nosūtīs vēstuli par potenciālu tiesvedību, Jums atliks tikai gaidīt šo tiesas procesu un uzvarēt tajā.

Labs saturs
3
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas