E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 19477
Lasīšanai: 2 minūtes
TĒMA: Nodokļi

Kapitāla pieauguma nodokļa nosacījumi jānoskaidro VID

Publicēts pirms 4 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
02. martā, 2020
Andris

Pārdodu atdalīto zemes gabalu par 2350 eiro. Tā kadastrālā vērtība ir 2256 eiro. 2350 – 2256 = 94 x 0,2 = 18,80 eiro. Kādi dokumenti man jāiesniedz VID, un kur es saņemšu apliecinājumu par savu aprēķinu pareizību? Paldies par atbildi!

A
atbild:
09. martā, 2020
Lidija Dārziņa
LV portāls

Ja Jūs interesē, kā tiks piemērots iedzīvotāju ienākuma nodoklis no ienākuma (jeb kapitāla pieauguma nodoklis) par pārdoto nekustamo īpašumu, tas jānoskaidro Valsts ieņēmumu dienestā. No Jūsu sniegtās informācijas nav saprotams, kāpēc tieši šādi ir rēķināts.

Kapitāla pieauguma nodokli (20%), pārdodot īpašumu, ja nav atbrīvojuma, jāmaksā no starpības starp pārdošanas cenu un īpašuma iegādes vērtību. Kadastrālo vērtību kā iegādes vērtību ņem vērā tikai atsevišķos likumā noteiktajos gadījumos. Turklāt tā var būt gan kadastrālā vērtība atsavināšanas gadā, dalīta ar Centrālās statistikas pārvaldes noteikto patēriņa cenu indeksu, gan kadastrālā vērtība īpašuma iegūšanas gadā utt. Ir vairāki nosacījumi, kas tiek ņemti vērā nodokļa piemērošanā, piemēram, nodokļa samazināšanai var tikt ņemti vērā zemes atdalīšanas izdevumi.

Informācija par kapitāla pieauguma nodokli, pārdodot nekustamo īpašumu, atrodama Valsts ieņēmumu dienesta tīmekļvietnē.

VID aicina pirms nekustamā īpašuma atsavināšanas darījuma konsultēties VID un uzzināt, vai konkrētajā situācijā iedzīvotāju ienākuma nodoklis ir jāmaksā, kā aprēķināms nodokļa apmērs un kāds ir tā samaksas termiņš. VID arī noskaidrosiet, kādus datus nodokļu administrācija iegūst pati – no publiskajām datubāzēm, kāda informācija par darījumu būs nepieciešama no Jums. Saziņai izmantojamas vairākas iespējas.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 66 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas