E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 19466
Lasīšanai: 4 minūtes
17
17

Kā aprēķina vecāku pabalstu, ja iepriekšējam bērnam vēl nav 3 gadu

Publicēts pirms 4 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
02. martā, 2020
Dina

Pēc pusotra gada ilga bērna kopšanas atvaļinājuma, 2020. gada janvārī, bija plānots atgriezties darbavietā, taču mana amata vieta tika likvidēta un jau 2019. decembrī tika pārtrauktas darba attiecības. Šobrīd ir piešķirts bezdarbnieka statuss (vienu mēnesi). Vai, piesakoties otram mazulim, iespēja saņemt tāda paša apmēra bērna kopšanas un vecāku pabalstu būs zudusi saistībā ar to, ka darba attiecības ir pārtrauktas? Vai nepieciešams nostrādāt noteiktu mēnešu skaitu, lai varētu līdz pirmā bērna 3 gadu vecumam saņemt tāda paša apjoma pabalstu arī par otro bērnu? Pirmajam bērnam šobrīd ir gads un 8 mēneši.

A
atbild:
10. martā, 2020
Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūra
Aiva Zīrāka, Pabalstu metodiskās vadības daļas vadītāja

No 2020. gada 1. janvāra likuma “Par maternitātes un slimības apdrošināšanu” (turpmāk tekstā – likums) 10.6 panta ceturtā daļa paredz: sievietei, kurai, kopjot bērnu vecumā līdz trim gadiem, piedzimst nākamais bērns, vecāku pabalsts par nākamā bērna kopšanu nedrīkst būt mazāks par vecāku pabalstu, kas piešķirts par iepriekšējo bērnu.

Šīs tiesību normas nosacījums tiks piemērots, ja:

1) sievietei ir tiesības uz vecāku pabalstu par nākamo bērnu;

2) nākamais bērns piedzimis, kamēr iepriekšējais vēl nav sasniedzis 3 gadu vecumu;

3) par iepriekšējo bērnu sievietei ir bijis piešķirts vecāku pabalsts.

Ja visi nosacījumi tiek izpildīti, tad vecāku pabalsts tiks piešķirts ne mazākā apmērā kā par iepriekšējā bērna kopšanu (atbilstoši izvēlētajam pabalsta saņemšanas ilgumam).

Darba attiecību pārtraukšanas fakts neietekmē nosacījuma piemērošanu, ja vien par nākamo bērnu ir tiesības uz vecāku pabalstu.

Savukārt likuma 10.4 panta sestā daļa no 2020. gada 1. janvāra paredz, ka tiesības uz vecāku pabalstu ir arī sievietei, kura vairs nav darba ņēmēja vai pašnodarbinātā statusā datumā, no kura tiek piešķirts vecāku pabalsts, bet kurai ir bijis piešķirts maternitātes pabalsts šādos gadījumos:

  • kā sievietei, kura zaudējusi darba ņēmēja statusu sakarā ar uzņēmuma likvidāciju 210 dienas pirms grūtniecības atvaļinājuma sākuma datuma;
  • kā sievietei, kura zaudējusi darba ņēmēja vai pašnodarbinātā statusu ne agrāk kā 60 dienas pirms grūtniecības atvaļinājuma sākuma datuma;
  • kā sievietei, kura zaudējusi darba ņēmēja vai pašnodarbinātā statusu grūtniecības vai dzemdību atvaļinājuma (maternitātes pabalsta saņemšanas) laikā.

Tātad, ja sievietei ir bijis piešķirts maternitātes pabalsts, viņai ir tiesības arī uz vecāku pabalstu.

No 2020. gada 1. septembra tiek noteikts kvalifikācijas periods tiesību iegūšanai arī uz maternitātes, paternitātes un vecāku pabalstu, tāpat kā tas jau ir noteikts slimības pabalstam – valsts sociālās apdrošināšanas obligātajām iemaksām jābūt veiktām ne mazāk kā trīs mēnešus pēdējo sešu  mēnešu periodā vai sešus mēnešus pēdējo divdesmit četru mēnešu periodā pirms mēneša, kurā iestājies apdrošināšanas gadījums (likuma 4. panta pirmā daļa).

Tas nozīmē: ja grūtniecības atvaļinājuma sākuma datums iestāsies pēc 2020. gada 1. septembra, tad papildus tiks vērtētas tiesības uz maternitātes pabalstu, ņemot vērā noteiktos kvalifikācijas nosacījumus par nepieciešamo apdrošināšanas periodu.

Jāmin, ka kvalifikācijas periodā ieskaita arī periodu, kurā persona ir darba ņēmēja un atrodas grūtniecības, dzemdību vai bērna kopšanas atvaļinājumā, un ir saņēmusi attiecīgi maternitātes, vecāku vai slimības pabalstu vai kā pašnodarbinātā nav guvusi ienākumus, bet ir saņēmusi maternitātes, vecāku vai slimības pabalstu.

Ja sievietei ir noteiktas tiesības un piešķirts maternitātes pabalsts par attiecīgo bērnu, tad viņai par šo bērnu ir tiesības arī uz vecāku pabalstu, kaut arī netiek izpildīti nosacījumi par nepieciešamo kvalifikācijas periodu vecāku pabalstam.

Labs saturs
17
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 78 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas