E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 19438
Lasīšanai: 4 minūtes
2
2

Ja nav maksāti nodokļi, fiziskā persona maksātnespējas procesu nevar uzsākt

Publicēts pirms 4 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
01. martā, 2020
Līva

Vai, nemaksājot kredītus, pie pamatsummas pieaugusī summa dod iespēju uzsākt maksātnespēju? Ja pareizi sapratu, parādsaistībām jābūt vismaz 5000 eiro. Tas nozīmē, ka pamatsummas parādsaistības ir, piemēram, 4000 eiro un, speciāli nogaidot, summa sasniegs 5000 eiro. Vai maksātnespēju var uzsākt students, kurš līdz šim pagaidām nekur nav strādājis?

A
atbild:
10. martā, 2020
Linda Ņikona
LV portāls

Maksātnespējas likuma 5. pantā definēts, ka “fiziskās personas maksātnespējas process ir tiesiska rakstura pasākumu kopums, kura mērķis ir pēc iespējas pilnīgāk apmierināt kreditoru prasījumus no parādnieka mantas un dot iespēju parādniekam, kura manta un ienākumi nav pietiekami visu saistību segšanai, tikt atbrīvotam no neizpildītajām saistībām un atjaunot maksātspēju.

LV portāls jau iepriekš ir rakstījis, ka fiziskās personas maksātnespējas process ir paredzēts tikai labticīgām personām, kuras no savas gribas neatkarīgu iemeslu dēļ, piemēram, personai finanšu krīzes ietekmē vai laulības šķiršanās rezultātā samazinājušies ieņēmumi, radušās veselības problēmas u. c., vairs nav spējīgas segt vai ilgtermiņā nespēs segt savas saistības pret kreditoriem.

Atbilstoši Maksātnespējas likuma 129. pantam viena no pazīmēm, kad parādniekam var piemērot fiziskās personas maksātnespējas procesu, ir šāda: personai nav iespēju nokārtot parādsaistības, kurām iestājies izpildes termiņš un kuras kopā pārsniedz 5000 eiro. Taču saskaņā ar minētā likuma 127. pantu fiziskās personas maksātnespējas procesa subjekts var būt jebkura fiziskā persona, kura pēdējo sešu mēnešu laikā ir bijusi Latvijas Republikas nodokļu maksātājs (likuma Par nodokļiem un nodevām 1. panta 4. punkta izpratnē) un kurai ir finansiālas grūtības.

Proti, ja students līdz šim nekur nav strādājis, pēdējo 6 mēnešu laikā viņš nav bijis arī nodokļu maksātājs.

Papildus LV portāls norāda, ka fiziskās personas maksātnespējas procesa izmaksas, ko sedz pati fiziskā persona, ir:

  • depozīts 860 eiro apmērā (divas minimālās mēnešalgas);
  • valsts nodeva 70 eiro apmērā (pieteikums tiesai).

Tas ir minimums. Proti, Maksātnespējas likums paredz fiziskās personas pienākumu segt arī citas procesa izmaksas, ja tās nav iespējams segt no mantas pārdošanas rezultātā iegūtajiem naudas līdzekļiem, piemēram, mantas novērtēšanas izmaksas, bankas konta uzturēšanas izmaksas, kredītiestāžu noteikto maksu par konta izdruku izsniegšanu u. tml. Tāpat fiziskajai personai ir pienākums segt atlīdzību administratoram par juridiskās palīdzības, piemēram, par saistību dzēšanas plāna sagatavošanas konsultācijām, sniegšanu tādā apmērā, kas nepārsniedz samaksu par valstī nodrošinātās juridiskās palīdzības – juridiskās konsultācijas – sniegšanu.

Plašāk par fiziskās personas maksātnespējas procesu var lasīt LV portāla publikācijās:

Labs saturs
2
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 74 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas