E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 19403
Lasīšanai: 2 minūtes
TĒMA: Nodokļi
11
11

Vai ziedojumu, kas ieskaitīts privātā kontā, apliek ar nodokli

Publicēts pirms 4 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
14. februārī, 2020
Iveta

Labdien! Šajā gadā ugunsgrēks nopostīja māju. Cilvēki ziedoja naudu, pārskaitot to uz manu personīgo kontu ar norādi: ugunsgrēkā cietušajiem un tamlīdzīgi. Par ziedojuma konta piesaisti savam kontam uzzināju tikai tagad, kad nauda jau ir saziedota. Pēc likuma zinu, ka summa, kas pārsniedz 1425 eiro gadā, tiek aplikta ar nodokli. Ja ziedotāji ir bijuši vairāki (nav radinieki) un lielākais ziedojums no viena ir līdz 100 eiro, vai arī tad tiek piemērots nodoklis? Vai arī runa ir par vienu personu (kas nav radiniece), kura manā kontā nedrīkst ieskaitīt vairāk par 1425 eiro gadā?

A
atbild:
24. februārī, 2020
Lidija Dārziņa
LV portāls

Likumā “Par iedzīvotāju ienākuma nodokli” noteikts, ka ar nodokli neapliek dāvinājumu līdz 1425 eiro no viena dāvinātāja – fiziskās personas taksācijas gada laikā. Tātad – no katra atsevišķā ziedotāja saņemtā summa līdz 1425 eiro ar nodokli nav apliekama.

Ja dāvinātāju ar maksātāju saista laulība vai radniecība līdz trešajai pakāpei Civillikuma izpratnē, nodoklis nav jāmaksā.

Ja gadā ziedojumos (tas ir dāvinājuma veids) kopā saņemti 10 000 eiro un vairāk, summa kā neapliekamais ienākums jānorāda gada ienākumu deklarācijā.

Labs saturs
11
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 44 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas