E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 1934
Lasīšanai: 2 minūtes
TĒMA: Pensijas

Apgādnieka zaudējuma pensija

Publicēts pirms 11 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
07. februārī, 2013
Sarmite

Sakiet, lūdzu, man ir tāda situācija. Man meitai nomira tēvs un es par viņu saņemu apgādnieku zaudējumu. Palasot likumus, sapratu, ka esmu piekrāpta, jo man tajā laikā un vēl joprojām ir divi dēli, kuriem arī bija tiesības uz šo apgādnieka zaudējuma pensiju, jo meitenes tēvs arī apgādāja viņus. Ko man tagad darīt un kāpēc, kad es pieprasīju šo apgādnieka zaudējumu, neteica neviens? Nu jau ir noilgums.

A
atbild:
11. februārī, 2013
Labklājības ministrija
Saulveiga Krastiņa, Sociālās apdrošināšanas departamenta vecākā referente

Saskaņā ar likumu „Par valsts pensijām” tiesības uz apgādnieka zaudējuma pensiju ir mirušā apgādnieka bērniem līdz pilngadības sasniegšanai, bērniem, kuri pēc 18 gadu vecuma sasniegšanas mācās vai studē vispārējās, profesionālās izglītības iestādēs vai augstskolas dienas nodaļā (pilna laika klātienē) un nav vecāki par 24 gadiem, kā arī bērniem, neatkarīgi no vecuma, ja viņi kļuvuši par invalīdiem pirms 18 gadu vecuma sasniegšanas.

Tādējādi sievietes dēliem tiesības uz apgādnieka zaudējuma pensiju, ievērojot iepriekš minētos nosacījumus, būtu bijušas tad, ja mirušais būtu bijis viņu tēvs, kā arī tad, ja viņš šos bērnus būtu adoptējis.

Fakts, ka vīrietis, nebūdams bērnu tēvs,  apgādāja šos bērnus, nedod šiem bērniem tiesības uz apgādnieka zaudējuma pensiju viņa nāves gadījumā.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 247 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas