E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 2065
Lasīšanai: 2 minūtes
TĒMA: Pensijas

Tiesības uz apgādnieka zaudējuma pensiju ir mirušā bērniem

Publicēts pirms 11 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
10. martā, 2013
Sarmite Kraulere

Labdien. Vēlos vaicāt, man dzīves biedrs ir miris 2005.gadā un viņam palika meita, par kuru saņēmu apgādnieka zaudējumu, bet mums vēl bija 2 bērni. Vai tiem nepienākas apgādnieka pensija? Bet tie 2 nav viņa bērni, bet bija viņa apgādībā. Kā es to varu pierādīt? Un cik liela ir apgādnieka pensija? Vai katram citādi maksā?

A
atbild:
12. martā, 2013
Lidija Dārziņa
LV portāls

Uz šo Jūsu jautājumu Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūras (VSAA) speciālisti atbildi jau ir snieguši. Atbilde „Apgādnieka zaudējuma pensija” publicēta 11.februārī. VSAA speciālisti ir paskaidrojuši, ka saskaņā ar likumu „Par valsts pensijām” tiesības uz apgādnieka zaudējuma pensiju ir mirušā apgādnieka bērniem, tātad – meitai.

Tādas pašas tiesības uz apgādnieka zaudējuma pensiju kā mirušā īstajiem bērniem likums paredz arī adoptētiem bērniem. Tātad pārējiem bērniem tiesības uz apgādnieka zaudējuma pensiju būtu bijušas tad, ja Jūsu dzīvesbiedrs šos bērnus būtu adoptējis.

Likumā „Par valsts pensijām” noteikts, ka apgādnieka zaudējuma pensiju aprēķina, ņemot vērā apgādnieka iespējamo vecuma pensiju, vienam bērnam – 50% apmērā no pensijas. Apgādnieka zaudējuma pensija nedrīkst būt mazāka par 65% no valsts sociālā nodrošinājuma pabalsta. Tas ir, apgādnieka pensija nevar būt mazāka par  29,25 latiem (valstī noteiktais sociālā nodrošinājuma pabalsts ir 45 lati mēnesī).

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 118 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas