E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 19329
Lasīšanai: 3 minūtes
1
1

Būvju klasifikācijas noteikumi

Publicēts pirms 4 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
09. februārī, 2020
Kristofers

Vēlos legalizēt (vismaz reģistrēt jaunbūvju statusu, vēlāk – nodot ekspluatācijā) ēkas, kas tikušas celtas no 2001. gada maija pēc attiecīgā būvprojekta, kurš ticis saskaņots Ķekavas pagasta būvvaldē. Būvprojektā norādītās palīgēkas (saimniecības ēka, pagrabs) ir faktiski uzbūvētas dažus gadus pēc tam, tomēr dažādu apstākļu dēļ tās (vispār) nav reģistrētas. Šobrīd objektam ir atjaunota būvatļauja, kā arī sagatavots izpildmērījuma plāns. Cik zināms, vēl ir nepieciešama kadastrālā uzmērīšanas jeb inventarizācijas lieta no Valsts zemes dienesta. Tomēr Valsts zemes dienestā paskaidroja: lai veiktu uzmērīšanu, nepieciešams būvvaldē apstiprināts CC (būvju klasifikācijas) kods projektam; kā arī VZD vairs neesot tiesību to piešķirt, veicot kadastrālo uzmērīšanu. Savukārt Ķekavas pagasta būvvaldē atbildēja: “.. [viņi] esot ļoti dusmīgi, ja kāds jautā par CC kodiem, jo viņiem ar to neesot darīšana.” Tā kā būvprojekts izstrādāts pirms gandrīz 20 gadiem, kad vēl nebija spēkā MK Būvju klasifikācijas noteikumi, tajā nav šī koda; turklāt atbildīgais arhitekts vairs nepraktizē. Kā, lūdzu, šādā gadījumā rīkoties, lai būvprojektā neapstrīdami norādītu attiecīgos kodus un secīgi veiktu nepieciešamās darbības ēku reģistrēšanai?

A
atbild:
17. februārī, 2020
Valsts zemes dienests
Iveta Ciganova, Sabiedrisko attiecību nodaļas vadītāja

Valsts zemes dienestam, veicot būves kadastrālo uzmērīšanu (līdz 2006. gadam sauktu par būves tehnisko inventarizāciju), ēkas galvenais lietošanas veids ir jānosaka tikai no dokumenta, kuru izdevusi vai saskaņojusi pašvaldība. Dokumenta formai nav nozīmes. Dokuments var būt projekta dokumentācija, akts par būves pieņemšanu ekspluatācijā vai jebkāds cits valsts vai pašvaldības iestādes izdots vai apstiprināts dokuments – lēmums, izziņa utt.

Šādu kārtību ēkas galvenā lietošanas veida noteikšanā nosaka Ministru kabineta 2012. gada 10. janvāra noteikumu Nr. 48 “Būvju kadastrālās uzmērīšanas noteikumi” 78. punkts.

Savukārt to, ka dokumentu par galveno lietošanas veidu Valsts zemes dienestā iesniedz kadastrālās uzmērīšanas ierosinātājs, nosaka Ministru kabineta 2012. gada 10. janvāra noteikumu Nr. 48 “Būvju kadastrālās uzmērīšanas noteikumi” 3.4. apakšpunkts.

Ēkas kadastrālās uzmērīšanas procesā ēkas galvenā lietošanas veida noteikšana ir obligāta, līdz ar to arī attiecīgā dokumenta iesniegšana dienestā ir obligāta, lai izpildītu attiecīgo pasūtījumu.

Ēkas galvenais lietošanas veids tiek apzīmēts ar četru ciparu kodu būvju klasifikācijā jeb Ministru kabineta 2018. gada 12. jūnija noteikumos Nr. 326 “Būvju klasifikācijas noteikumi”.

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 70 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas