E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 19273
Lasīšanai: 5 minūtes
2
2

Ko nedrīkst darīt, ja ir izsniegta darbnespējas lapa slima bērna kopšanai

Publicēts pirms 4 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
05. februārī, 2020
Valija

Ko ir aizliegts darīt B slimības lapas laikā (kopjot slimu bērnu līdz 14 gadiem)? Cik man zināms, aizliegts ceļot, izbraukt no valsts, bet, ja es pati neslimoju, tikai kopju apslimušu bērndārznieku? Vai man ir kādi ierobežojumi?

A
atbild:
07. februārī, 2020
Edīte Brikmane
LV portāls

Tiesību akti nenosaka, ko persona, kurai ir izsniegta darbnespējas lapa, drīkst vai nedrīkst darīt. Taču Pacientu tiesību likuma 15. pants paredz, ka pacientam ir saistoši ārsta norādījumi. Savukārt Ministru kabineta noteikumu Nr. 152 “Darbnespējas lapu izsniegšanas un anulēšanas kārtība17. punkts paredz: ja ārsts vai ārsta palīgs konstatē, ka ir noticis ārstēšanās režīma pārkāpums, viņš izdara atzīmi darbnespējas lapas A un darbnespējas lapas B ailē “Atzīmes par ārsta vai ārsta palīga noteiktā režīma pārkāpšanu” un norāda datumu, kad noticis pārkāpums.

Darbnespējas lapu izsniegšanas un anulēšanas kārtības 7. punkts noteic, ka darbnespējas lapu B līdz 14 gadu veca slima bērna kopšanai izsniedz personai, kura audzina bērnu (vienam no vecākiem, vecvecākiem, audžuvecākiem, aizbildnim vai citai personai, kura saskaņā ar bāriņtiesas lēmumu kopj un audzina bērnu), ja minētā persona sakarā ar slima bērna kopšanu nevar ierasties darbā un tādējādi zaudē darbā gūstamos ienākumus.  

Šajā gadījumā darbnespējas lapa ir izsniegta, lai vecāks varētu īstenot slima bērna kopšanu un izpildīt ārsta norādījumus. Jāpiebilst, ka Bērnu tiesību aizsardzības likuma 24. panta sestajā daļā ir noteikts, ka vecākiem vai personai, kuras aprūpē bērns nodots, ir pienākums neatstāt bērnu līdz septiņu gadu vecumam bez pieaugušo vai personu, ne jaunāku par 13 gadiem, klātbūtnes.

Savukārt šī likuma 50.3 pants paredz – ja vecāki vai persona, kuras aprūpē bērns nodots, nevar nodrošināt, ka bērns līdz septiņu gadu vecumam viņu prombūtnes laikā atrodas uzticamas personas klātbūtnē, viņiem ir pienākums nodrošināt bērna uzraudzību pie bērnu uzraudzības pakalpojumu sniedzēja bērna dzīvesvietā vai citā bērna uzraudzībai paredzētā vietā vai pie bērnu uzraudzības pakalpojumu sniedzēja, kas īsteno pirmsskolas izglītības programmu vai bērnu interešu izglītības programmu.

Ja bērns ir slims, tad uzraudzība jānodrošina piemērotos apstākļos. Attiecīgi mājās vai ārstniecības iestādē, ja tā ir norādījis ārsts. Savukārt, ja bērns atrodas ārstniecības iestādē ārstniecības personu uzraudzībā, tad arī tādā gadījumā darbnespējas lapu izsniegšanas un anulēšanas kārtība paredz iespēju izsniegt darbnespējas lapu personai, kura audzina bērnu. Proti, ja ārstniecības iestādē ārstējas bērni vecumā līdz trim gadiem, kā arī smagi slimi bērni līdz 14 gadu vecumam, kuriem pēc ārsta atzinuma nepieciešama kopšana, un personai, kura audzina bērnu (vienam no vecākiem, vecvecākiem, audžuvecākiem, aizbildnim vai citai personai, kura saskaņā ar bāriņtiesas lēmumu kopj un audzina bērnu), ir iespēja atrasties minētajā iestādē kopā ar bērnu, tad darbnespējas lapu izsniedz par laikposmu, kurā minētās personas atrašanās ārstniecības iestādē ir nepieciešama

Tātad no minētā izriet, ka darbnespējas lapa slima bērna kopšanai tiek izsniegta, lai persona, kura audzina bērnu, varētu būt kopā ar viņu, lai aprūpētu un koptu slimības laikā. Normatīvie akti precīzi nenosaka, ko šādos gadījumos drīkst vai nedrīkst darīt vecāks.

Tomēr, ja likumdevēja labā griba tiek izmantota ļaunprātīgi, jārēķinās, ka noteikumi paredz iespēju nepamatoti izsniegtu darbnespējas lapu arī anulēt. To drīkst anulēt tās ārstniecības iestādes vadītājs, kurā izsniegta darbnespējas lapa, ja saņemts Veselības inspekcijas atzinums par nepamatotu darbnespējas lapas izsniegšanu. Savukārt Veselības inspekcija uzsākt pārbaudi par darbnespējas lapas izsniegšanas pamatotību var uzsākt pēc iedzīvotāja vai personas, kurai izsniegta darbnespējas lapa, darba devēja iesnieguma (sūdzības).

Labs saturs
2
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 56 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas