E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 19253
Lasīšanai: 2 minūtes
3
3

Grūtniecība nepagarina uz noteiktu laiku noslēgtu darba līgumu

Publicēts pirms 4 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
04. februārī, 2020
Lana

Labdien! Mans darba līgums ir noslēgts uz noteiktu laiku (līdz 29.05.20.), bet es aizgāju dekrētā. Darba devējs apgalvo, ka līgums būs spēkā līdz norādītajam datumam un pēc tam netiks pagarināts. Jauns līgums būs tikai tad, kad es atgriezīšos darbā. Vai darba devējam ir tiesības dekrēta laikā nepagarināt līgumu? Dekrēta naudu, cik saprotu, izmaksā VSAA, tāpat arī pirmsdzemdību un pēcdzemdību naudu. Bet kurš man īsti maksās dekrēta naudu pirms un pēc dzemdībām katru mēnesi: vai darba devējs? Darba attiecības man būs līdz konkrētajam datumam, tad sanāk, ka darba devējam katru mēnesi jāmaksā man dekrēta nauda? Nesaprotu, kādēļ līgums netiks pagarināts un kā būs ar naudu.

A
atbild:
13. februārī, 2020
Zaida Kalniņa
LV portāls

Darba devējs Jums sniedza korektu skaidrojumu. 

Ja darba līgums ir bijis noslēgts uz noteiktu laiku, tad tas izbeigsies noteiktajā termiņā. To paredz Darba likuma 44. pants. Grūtniecība šajā gadījumā automātiski negarantē tiesības uz līguma pagarinājumu, jo, visticamāk, darba līgums uz noteiktu laika tika noslēgts kāda cita promesoša darbinieka aizvietošanas dēļ. To nav pienākuma pagarināt tādēļ, ka darbā atgriezīsies promesošais darbinieks.

Dodoties pirmsdzemdību atvaļinājumā, Jums darba devējs izmaksās algu par pēdējo nostrādāto mēnesi un proporcionāla apmēra atvaļinājuma naudu. Savukārt no VSAA tiks izmaksāta tā sauktā dekrēta nauda. Arī pēc dzemdībām Jums VSAA izmaksās pēcdzemdību atvaļinājuma naudu par 70 dienām.

Pēc tam Jums ik mēnesi tiks maksāti valsts sociālie pabalsti vecākiem – vecāku pabalsts un bērna kopšanas pabalsts. Vairāk par to lasiet VSAA vietnē. Visus ar bērnu saistītos pabalstus izmaksās VSAA, darba devējam nav pienākuma maksāt pabalstus par bērnu.

Labs saturs
3
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas