E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 19250
Lasīšanai: 4 minūtes
TĒMA: Tieslietas
3
3

Naudas sodu ir iespējams samaksāt pa daļām

Publicēts pirms 4 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
04. februārī, 2020
EVITA

Labdien! Manam dēlam ir 18 gadu, un viņš brauca bez tiesībām, viņam pagaidām ir tikai baltās tiesības. Ceļu policija viņu apturēja un uzlika naudas sodu 280 eiro apmērā, puika mācās. Vai šo sodu var nomaksāt pa daļām? Diemžēl tādu naudu nav iespējams samaksāt uzreiz.

A
atbild:
17. februārī, 2020
Linda Ņikona
LV portāls

Saskaņā ar Latvijas Administratīvo pārkāpumu kodeksa (LAPK) 12. pantu pie administratīvās atbildības saucamas personas, kuras līdz administratīvā pārkāpuma izdarīšanas brīdim sasniegušas 14 gadu vecumu.

LAPK 149.3 pants sestajā daļā par transportlīdzekļa vadīšanu, ja nav transportlīdzekļu vadīšanas tiesību (transportlīdzekļu vadīšanas tiesības noteiktā kārtībā nav iegūtas vai ir atņemtas), paredzēts uzlikt naudas sodu transportlīdzekļa vadītājam no 280 līdz 430 eiro.

LAPK 299. pantā noteikts lēmuma par naudas soda uzlikšanu izpildes termiņš un kārtība, proti:

  • pārkāpējam naudas sods jāsamaksā ne vēlāk kā 30 dienu laikā no dienas, kad viņam izsniegts lēmums par naudas soda uzlikšanu, bet, ja šāds lēmums pārsūdzēts vai iesniegts protests par to, – ne vēlāk kā trīsdesmit dienu laikā no dienas, kad paziņots, ka sūdzība vai protests noraidīts;
  • ja personai vecumā no 14 līdz 18 gadiem nav patstāvīgas izpeļņas, naudas sodu piedzen no vecākiem vai personām, kas viņus aizstāj;
  • naudas sodu, kas uzlikts par administratīvo pārkāpumu, persona iemaksā kredītiestādē vai valsts institūcijā, kas saskaņā ar normatīvajiem aktiem veic naudas soda izpildes kontroli, ja attiecīgā valsts institūcija šādu pakalpojumu sniedz;
  • naudas sodu persona var samaksāt arī pārkāpuma izdarīšanas vietā ar bezskaidras naudas pārskaitījumu, ja amatpersona, kas naudas sodu piemērojusi, šādu pakalpojumu sniedz;
  • veicot maksājumu kredītiestādē vai valsts institūcijā, maksātājs norāda tā dokumenta numuru, ar kuru tika piemērots naudas sods. Iekasējot naudas sodu, maksātājam izsniedz dokumentu, kurā papildus normatīvajos aktos noteiktajai obligāti norādāmajai informācijai norāda dokumenta par naudas soda uzlikšanu numuru.

Vienlaikus LAPK 294. panta otrajā daļā noteikts, ka par naudas soda uzlikšanu pieņemtā lēmuma izpildi (izņemot naudas sodu, ko iekasē administratīvā pārkāpuma izdarīšanas vietā) var atlikt uz laiku līdz sešiem mēnešiem no lēmuma pieņemšanas dienas ar nosacījumu, ka uzlikto naudas sodu iekasē pa daļām.

Respektīvi, pastāv iespēja soda atmaksu atlikt uz sešiem mēnešiem, sadalot to sešās daļās. Taču, ja no lēmuma pieņemšanas dienas ir pagājuši, piemēram, trīs mēneši, tad to var atlikt pa daļām tikai uz trīs mēnešiem, līdz ar to, ja pagājuši jau četri mēneši, tad – uz diviem mēnešiem utt.

Lēmumā par administratīvā soda piemērošanu jābūt norādei, kas Jūsu dēlam ir piemērojis administratīvo sodu, kā arī kontaktinformācijai, kam šo sodu var pārsūdzēt. Jūs droši varat izmantot šo norādīto kontaktinformāciju (telefona numurs, konkrēta Valsts policijas pārvalde un adrese) arī tādēļ, lai uzrakstītu iesniegumu, kurā lūdzat saskaņā ar LAPK 294. panta otrajā daļā noteikto atlikt soda samaksu, piemēram, uz pieciem mēnešiem pa daļām, proti, katru mēnesi maksājot 56 eiro.

Labs saturs
3
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas