E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 19240
Lasīšanai: 3 minūtes
1
2
1
2

Tiesības rīkoties ar kopīpašuma daļām

Publicēts pirms 4 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
04. februārī, 2020
Zane

Labdien! Man pieder 1/2 domājamā daļa no nekustamā īpašuma (māja ar zemi). Es vēlos to samainīt pret citu nekustamo īpašumu ar tādu pašu vai līdzīgu vērtību. Vai šajā gadījumā es to drīkstu darīt, ja man ir tikai puse domājamās daļas? Kā man jārīkojas? Vai otram īpašniekam ir kādas tiesības man neļaut mainīt īpašumu?

A
atbild:
21. aprīlī, 2020
Gatis Graustiņš
juriskonsults

Jūs drīkstat brīvi izmantot visas savas kopīpašnieka tiesības, arī pārdot savas kopīpašuma daļas, un Jūsu vietā kopīpašums piederēs jaunajam kopīpašniekam.

Īpašuma tiesības uz kopīpašuma daļām rada divu veidu tiesības: vienas ir attiecināmas uz kopīpašumu, otras ir attiecināmas uz pašām kopīpašuma daļām.

Ja kopīpašnieku vēlmes saskan, kopīpašnieki drīkst netraucēti rīkoties ar īpašumu tā, it kā tas piederētu tikai vienai personai. Ja kopīpašnieku starpā veidojas domstarpības, tad jāievēro kopīpašuma lietošanas kārtība vai likuma noteikumi. Ja pirms pārdošanas kopīpašnieku starpā ir pastāvējusi vienošanās par kopīpašuma lietošanu, pēc kopīpašuma daļu īpašnieka maiņas šī vienošanās nemainās.

Otram kopīpašniekam ir tiesības liegt rīkoties ar pašu kopīpašumu, nevis kopīpašuma daļām. Ja otrs kopīpašnieks neļauj rīkoties ar kopīpašumu, tā izmantošana var tikt ierobežota tik tālu, ka no kopīpašumā esošā īpašuma nav nekādas jēgas, tādā gadījumā tiesā varat prasīt izbeigt kopīpašumu; tiesai, izlemjot šādu lietu, jāievēro Civillikuma 1074. un 1075. panta noteikumi. Tomēr šādi noteikumi neierobežo tiesības rīkoties ar pašām kopīpašuma daļām.

Kopīpašuma daļas pieder vienīgi Jums, neviens nevar liegt jums brīvi rīkoties ar tām, un to pārdošana, mainīšana vai atsavināšana ne ar ko neatšķiras no tāda nekustamā īpašuma pārdošanas, kas pieder Jums vienam pašam.

Labs saturs
2
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas