E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 19182
Lasīšanai: 3 minūtes
3
3

Vai fotoradars ir izvietots pareizi

Publicēts pirms 4 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
01. februārī, 2020
Andris

Labdien! Vēlējos noskaidrot divas lietas: 1) neliels situācijas apraksts – braucot ārpus apdzīvotas vietas, es pārvietojos ar atļauto ātrumu 90 km/h, taču, redzot pilsētas zīmi ar siluetu, man ātrums jāsamazina līdz atļautajam ātrumam 50km/h. Kāds pienākums atbilstoši Latvijas CSN ir man kā autovadītājam: vai ātrums jāsamazina pirms vai pēc šīs apdzīvotas vietas silueta zīmes? Un kādā attālumā šis ātrums būtu jāsamazina? 2) Cik metru pēc apdzīvotas vietas sākuma ir atļauts uzstādīt pārvietojamo fotoradaru? Vai personām, kas apkalpo šos radarus, ir pienākums tos uzraudzīt, un vai tas, ka viņi savu transportlīdzekli nav novietojuši atbilstoši CSN un rada bīstamu situāciju uz ceļa, nav uzskatāms par pārkāpumu un neliecina par to, ka šeit uzstādītais fotoradars neatbilst CSN prasībām?

A
atbild:
07. februārī, 2020

Ministru kabineta 2015. gada 2. jūnija noteikumu Nr. 279 “Ceļu satiksmes noteikumi” 101. punkts nosaka: apdzīvotās vietās visu transportlīdzekļu braukšanas ātrums nedrīkst pārsniegt 50 km/h (..). Tas nozīmē, ka, iebraucot apdzīvotā vietā, kas apzīmēta ar 519. vai 555. ceļa zīmi (noteikumu 2.2. punkts), atļautais braukšanas ātrums ir 50 km/h, tādējādi braukšanas ātrums ir jāsamazina līdz iebraukšanai attiecīgās zīmes darbības zonā.

Ja Jūs uzsāksiet ātruma samazinājumu pēc iebraukšanas apdzīvotā vietā (kas apzīmēta ar 519. vai 555 ceļa zīmi), tad pārkāpsiet atļauto braukšanas ātrumu un varat tikt saukts pie administratīvās atbildības saskaņā ar Latvijas Administratīvo pārkāpumu kodeksa 149.8 panta noteikumiem.

Nav nozīmes attālumam, kādā Jūs veicat ātruma samazinājumu (ātruma samazinājuma intensitāte), nozīme ir vienīgi tam, ka Jums kā transportlīdzekļa vadītajam jāievēro atļautā braukšanas ātruma ierobežojumi attiecīgajās teritorijās un jāveic braukšanas ārtuma samazinājums tā, ka tas neapdraud citus ceļu satiksmes dalībniekus (piemēram, nepamatota strauja bremzēšana noteikumu 149.4 panta 5. punkta izpratnē u. c.).

Pārvietojamie braukšanas ātruma fiksācijas tehniskie līdzekļi (fotoradari) tiek novietoti saskaņā ar Valsts policijas apstiprināto izvietošanas kārtību, minētā informācija ir publiski pieejama Valsts policijas mājaslapā. Ņemot vērā attīstību informācijas tehnoloģiju jomā, šāda karte ir pieejama arī digitāli, izmantojot “Google Maps”.

Ja personas, kas apkalpo fotoradaru, novieto transportlīdzekli neatbilstoši ceļu satiksmes noteikumu prasībām, tad Jums ir tiesības ziņot par šādiem apstākļiem kompetentajam institūcijām ceļu satiksmes noteikumu pārkāpumu novēršanai.

Ja transportlīdzeklis ir novietots neatbilstoši ceļu satiksmes noteikumu prasībām, tas ir uzskatāms par ceļu satiksmes noteikumu pārkāpumu un attiecīgais autovadītājs ir saucams pie administratīvās atbildības normatīvajos aktos paredzētajā kārtībā.

Apkalpojošā personāla transportlīdzekļa novietošanas pārkāpumi nenozīmē, ka pats fotoradars ir novietots, pārkāpjot Valsts policijas noteikto fotoradaru izvietošanas kārtību un vietu.

Labs saturs
3
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas