E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 19142
Lasīšanai: 2 minūtes
2
2

Vai vienpusēji var lauzt līgumu par zemes nomu

Publicēts pirms 4 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
14. janvārī, 2020
Viktors

Jau ilgu laiku iznomāju lauksaimniecības zemi. Nomnieks atsakās maksāt lielāku nomas maksu, kaut gan nomas maksa mūsu reģionā palielinājās par 50–70%. Līgums noslēgts uz 10 gadiem. Jau 6 gadus iznomāju zemi par to pašu maksu, kas bija pirmajā gadā. Gribu palielināt maksu, bet nomnieks ignorē manas prasības. Līgumā nav aprakstīts, kādā veidā es varu palielināt maksu, bet nav arī punkta, kas ierobežo nomas maksas paaugstināšanu. Nevaru saprast, kā man rīkoties, lai risinātu šo jautājumu. Varbūt varat pateikt, vai es varu vienpusēji lauzt līgumu vai arī man būs jāgaida vēl četrus gadus?

A
atbild:
16. janvārī, 2020
Latvijas Zvērinātu advokātu kolēģija
Jānis Muižnieks, zvērināts advokāts

Jautājums satur divus iespējamos variantus: nomas maksas paaugstināšanas iespējas un vienpusēju atkāpšanos no līguma (līguma laušanu).

Nomas maksas paaugstināšana, ja par to nevar panākt vienošanos ar nomnieku, ir risināma, ceļot prasību tiesā par nomas maksas paaugstināšanu. Prasība tiesā ir ceļama atbilstoši Civilprocesa likuma noteikumiem.

Savukārt iespēja vienpusēji atkāpties no līguma ir noteikta Civillikuma 1589. pantā, kas noteic, ka vienpusēja atkāpšanās no līguma ir pieļaujama tikai tad, kad tā pamatota ar paša līguma raksturu vai kad to zināmos apstākļos atļauj likums, vai arī kad tāda tiesība bijusi noteikti pielīgta.

Labs saturs
2
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas