E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 18948
Lasīšanai: 3 minūtes
1
1

Personas datu nodošana trešajām personām

Publicēts pirms 4 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
02. janvārī, 2020
Dita

Labdien! Man ir jautājums par uzziņu dienestu pakalpojumiem. Ņemot vērā Datu aizsardzības likumu, kādu informāciju var saņemt Latvijas uzziņu dienestos pa telefonu vai citā veidā par svešu cilvēku? Vai uzziņu dienesti svešam cilvēkam var dot personas fiksētā mājas telefona numuru vai adresi, vai informāciju par ģimeni, darbavietu, dzimšanas datumu utt.?

A
atbild:
14. janvārī, 2020

Fizisko personu datu apstrādi Latvijā, līdzīgi kā visās citās ES dalībvalstīs, reglamentē Vispārīgā datu aizsardzības regula 2016/679, kā arī nacionālie normatīvie akti. Minētās regulas 5. pants nosaka datu apstrādes pamatprincipus: likumīgums, godprātība, pārredzamība, aktuālo datu apstrāde, glabāšanas ilguma ierobežojums, apstrādes minimizēšana u. c.

Savukārt 6. pants nosaka datu apstrādes tiesisko pamatu: datu subjekta “piekrišana”, pušu starpā noslēgts līgums (vai vēlme šādu līgumu slēgt), juridiska pienākuma izpilde, datu subjekta vitāli svarīgo interešu aizsardzība, apstrāde, ko veic sabiedrības interesēs vai pildot likumīgi piešķirtās pilnvaras, un pārziņa leģitīmās intereses.

Fiksētā mājas telefona numura nodošana – ja abonents ir devis savu piekrišanu par tā iekļaušanu datubāzē un tam piešķirtā numura publiskošanu, tad šāda nodošana ir tiesiska.

Adreses nodošana – saskaņā ar Informācijas atklātības likuma 5. panta 2. daļas 4. punktu fizisko personu dati ir atzīstami par ierobežotas pieejamības informāciju (par fiziskās personas privāto dzīvi), kuru aizsargā minētais likums (likuma 8. panta izpratnē).

Informācija par ģimenes stāvokli (ģimenes dzīvi) – šāda informācija pirmšķietami ir pielīdzināma īpašu kategoriju personas datiem (regulas 9. panta izpratnē), kuru apstrāde ir pieļaujama tikai 9. panta 2. punktā noteiktajos gadījumos. Šādu datu apstrādē ir pieļaujami izņēmumi (piemēram, attiecībā uz datiem, kurus datu subjekts pats ir publiskojis vai kuri ir publiski pieejami (piemēram, informācija par laulības līguma noslēgšanu (laulāto mantiskās attiecības) u. c.)).

Informācija par darbavietu un dzimšanas datumu – vērtējami iepriekš minētie aspekti, kā arī gadījumi, kad informācija par Jūsu darbavietu ir publiski pieejama.

Atkalizmantojot publiski pieejamos datus, datu apstrādes pārzinim (uzziņu dienestam) ir pienākums ievērot datu apstrādes tiesiskos priekšnosacījumus un pamatprincipus, ievērojot regulas 13. un 14. panta nosacījumus.

Tādējādi šādu datu apstrāde (nodošana trešajām personām) ir prettiesiska, ja vien nepastāv kāds no regulas 6. un 9. pantā minētajiem datu apstrādes tiesiskajiem pamatiem.

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 44 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas