E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 18908
Lasīšanai: 2 minūtes
1
1
1
1

Kas jāievēro, lai veiktu kapitālo remontu savā kopīpašuma daļā

Publicēts pirms 4 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
01. janvārī, 2020
Marta

Māja pirms vairāk nekā divdesmit gadiem sadalīta starp diviem īpašniekiem, katram ticis pa divarpus istabām. Kaimiņi savu īpašumu pārdevuši kādam citam, bet man mana daļa tikusi mantojumā no tēva. Tagad rodas jautājums: ja māja ir uz pusēm, kas jāievēro, ja vēlos savā pusē veikt kapitālo remontu, arī pacelt jumta konstrukcijas, lai bēniņos izveidotu guļamistabu, kā arī pilnībā pārbūvēt virtuvi un guļamistabu? Diemžēl māja nav pieslēgta centralizētajai ūdens apgādes un kanalizācijas sistēmai, tādēļ ir plānots izveidot savu spici un savu kanalizāciju, kā to ir izdarījusi kaimiņu puse. Kas jāņem vērā, ja ir jāveic gan jumta konstrukcijas pārbūve, gan cauruļvadu izbūve un pieslēgšana vietās, kur to nekad nav bijis? Kādi juridiskie saskaņojumi jāveic? Vai jāsaskaņo ar kaimiņiem vai tikai ar būvniekiem un arhitektiem?

A
atbild:
07. janvārī, 2020
Rīgas pilsētas būvvalde
Dace Skalbe, Būvniecības kontroles pārvaldes Būvniecības tiesību izvērtēšanas nodaļas vadītāja, galvenā juriskonsulte

Lasītājam ir jāvēršas pie sertificēta arhitekta, kas izstrādās būvprojektu minimālā sastāvā. Kā nosaka Ministru kabineta noteikumi Nr. 500 “Vispārīgie būvnoteikumi”, būvprojekts minimālā sastāvā ir nepieciešamais grafisko un teksta dokumentu kopums, kas ataino būves pamatideju (būves apjoms, novietojums, būves lietošanas veids) un ir pamats būvatļaujas izdošanai.

Izstrādājot būvprojektu minimālā sastāvā, tiek izvirzīti nosacījumi, kas būs jāņem vērā arī attiecībā uz komunikāciju izbūvi. Lai iegūtu informāciju par konkrētiem juridiskajiem saskaņojumiem, lasītājam būtu jāvēršas vietējā pašvaldības būvvaldē un jānoskaidro, vai teritorijas plānojums atļauj iecerēto būvniecību.

Cik saprotams no jautājuma, īpašums ir kopīpašumā. Līdz ar to noteikti ir jāsaņem kaimiņa piekrišana veicamajiem darbiem.

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 70 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas