SKAIDROJUMI
>
Zini savas tiesības un iespējas!
TĒMAS
03. aprīlī, 2023
Lasīšanai: 5 minūtes
RUBRIKA: Stājas spēkā
TĒMA: Būvniecība
2
2

Atvieglo būvatļaujas pagarināšanas kārtību

Stājas spēkā 01.04.2023.

FOTO: Freepik.

Grozījumi “Ēku būvnoteikumos”, kas stājas spēkā 1. aprīlī, paredz, ka būvatļaujas pagarināšanas gadījumā institūcijai, kas pilda būvvaldes funkcijas, vairs nav jāiesniedz kadastrālās uzmērīšanas lieta. To var aizstāt ar ēkas datu reģistrēšanu Nekustamā īpašuma valsts kadastra informācijas sistēmā.

Ministru kabineta (MK) noteikumu Nr. 529 “Ēku būvnoteikumi” grozījumu mērķis ir precizēt ēkas kadastrālās uzmērīšanas lietas nepieciešamību būvatļaujas pagarināšanas un būvatļaujas būvniecības procesā ēkas pieņemšanas ekspluatācijas gadījumā, norādīts likumprojekta anotācijā. Noteikumi tiek salāgoti ar kadastra jomas normatīvajos aktos noteiktajiem gadījumiem kadastra datu reģistrēšanai vai aktualizācijai Nekustamā īpašuma valsts kadastra informācijas sistēmā bez kadastrālās uzmērīšanas.

Grozījumi MK noteikumos Nr. 263 “Kadastra objekta reģistrācijas un kadastra datu aktualizācijas noteikumi”, kas stājās spēkā 22. martā, nosaka gadījumus, kad var neveikt kadastrālo uzmērīšanu. Kā jauns gadījums noteikts, ka būves kadastrālo uzmērīšanu var neveikt, iesniedzot nepabeigtas jaunbūves deklarāciju, kas piemērojama tikai tām ēkām, kuru būvniecībai ir saņemta būvatļauja un pirms ēkas pieņemšanas ekspluatācijā būvniecību regulējošie normatīvie akti paredz veikt ēkas kadastrālo uzmērīšanu. Kadastrālo uzmērīšanu var neveikt arī pirmās grupas ēkām un inženierbūvēm.

Savukārt “Ēku būvnoteikumu” 97. punkts nosaka nosacījumus būvatļaujas pagarināšanai, ja uzsāktie ēkas būvdarbi nav pabeigti maksimālajā būvdarbu veikšanas laikā. Viens no dokumentiem, kas līdz šim bija nepieciešams, lai pagarinātu būvatļauju, ir aktuāla ēkas kadastrālās uzmērīšanas lieta. Arī būvatļaujas būvniecības procesā, lai ierosinātu ēkas vai tās daļas pieņemšanu ekspluatācijā, bija vajadzīga ēkas kadastrālās uzmērīšanas lieta.

Tā kā grozījumi MK noteikumos Nr. 263 “Kadastra objekta reģistrācijas un kadastra datu aktualizācijas noteikumi” nosaka, ka būvatļaujas pagarināšanas gadījumā institūcijai, kas pilda būvvaldes funkcijas, vairs nav jāiesniedz kadastrālās uzmērīšanas lieta, bija nepieciešams precizēt “Ēku būvnoteikumu” 97. punktu.

Turpmāk nepabeigtas ēkas būvniecības gadījumā būvatļauju varēs pagarināt, neveicot ēkas kadastrālo uzmērīšanu, bet veicot nepabeigtas jaunbūves deklarēšanu Nekustamā īpašuma valsts kadastra informācijas sistēmā.

Lai to izdarītu, Valsts zemes dienestā būs jāiesniedz nepabeigtas jaunbūves deklarācija, kurai ir pievienots ēkas novietnes izpildmērījuma plāns un ēkas fotoattēls, kas apliecina deklarācijā norādītos būves raksturojošos rādītājus. Pēc šo datu reģistrēšanas Nekustamā īpašuma valsts kadastra informācijas sistēmā institūcijā, kas pilda būvvaldes funkcijas, tiks ierosināta būvatļaujas pagarināšana. Institūcija, kas pilda būvvaldes funkcijas, pārliecināsies par nepabeigtas ēkas datu reģistrācijas faktu Nekustamā īpašuma valsts kadastra informācijas sistēmā (izmantojot Būvniecības informācijas sistēmas ekspluatācijas lietas funkcionalitāti vai tīmekļvietni kadastrs.lv).

Ekonomikas ministrija skaidro, ka izmaiņas normatīvajos aktos nepieciešamas, lai risinātu problēmas saistībā ar būvju kadastrālās uzmērīšanas rindām un lai personas varētu saņemt būves kadastrālās uzmērīšanas pakalpojumu saprātīgā termiņā, kā arī veicinātu savlaicīgu būvdarbu izpildi un būvju pieņemšanu ekspluatācijā.

Vairāk par tēmu >>

Ar grozījumiem precizēta arī ēku pieņemšanas ekspluatācijā kārtība gadījumos, kad vienas būvatļaujas būvniecības procesa ietvarā tiek realizēta dažādu būvju grupu būvniecība. Ēku pieņemšanai ekspluatācijā ēkas kadastrālās uzmērīšanas lieta būs nepieciešama tikai otrās un trešās grupas ēkām (jaunbūvēm), savukārt citām būvprojektā ietvertajām būvēm, tai skaitā pirmās grupas ēkām, tā vairs nebūs vajadzīga.

Labs saturs
2
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI