E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 18902
Lasīšanai: 2 minūtes
TĒMA: Nodokļi
3
3

Nodokļa atbrīvojums ienākumam, ja vienīgo īpašumu aizstāj ar citu

Publicēts pirms 4 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
21. decembrī, 2019
Inese

Šajā gadā iegādājos dzīvoklīti, kura vērtība nedaudz pārsniedza 6000 eiro. Gada laikā tiks pārdots mans iepriekšējais īpašums, kurā dzīvoju 30 gadus, bet zemesgrāmatā tas reģistrēts tikai divus gadus. Vai, pārdodot veco dzīvokli (pārdodamā cena – ap 3000 eiro), man būs jāmaksā pilns ienākuma nodoklis 20%, jo lasīju, ka, pārdodot dzīvokli un iegādājot līdzvērtīgu, ja darījums notiek 12 mēnešu laikā, nodokļi ir mazāki.

A
atbild:
02. janvārī, 2020
Lidija Dārziņa
LV portāls

No iedzīvotāju ienākuma nodokļa (20%) tiek atbrīvots ienākums no nekustamā īpašuma pārdošanas (attiecīgais nekustamais īpašums reģistrēts zemesgrāmatā kā maksātāja vienīgais nekustamais īpašums), ja šis ienākums no jauna tiek ieguldīts funkcionāli līdzīgā nekustamajā īpašumā 12 mēnešu laikā pēc nekustamā īpašuma pārdošanas vai 12 mēnešu laikā līdz nekustamā īpašuma pārdošanai (iespējama arī situācija, kad, piemēram, vispirms tiek nopirkts jauns dzīvoklis un tad pārdots esošais, jo ģimenei citas dzīvesvietas nav).

Par vienīgā nekustamā īpašuma aizstāšanu ar citu funkcionāli līdzīgu nekustamo īpašumu Valsts ieņēmumu dienestam (VID) iespējams pārliecināties pēc zemesgrāmatas datiem. Savukārt nekustamā īpašuma atsavināšanas ienākuma ieguldīšanu funkcionāli līdzīgā nekustamajā īpašumā apliecina iegādātā nekustamā īpašuma iegādes dokumentos norādītā vērtība.

Par nodokļa piemērošanu un to, vai Jūsu darījumu apliecinošie dokumenti ļauj saņemt likumā paredzēto nodokļa atbrīvojumu, jāuzzina Valsts ieņēmumu dienestā.

Labs saturs
3
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas