E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 18824
Lasīšanai: 2 minūtes
TĒMA: Veselība
5
5

Ārstu komisija arodslimībās nosaka, vai saslimšanas cēlonis ir darba apstākļi

Publicēts pirms 4 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
14. decembrī, 2019
Elita

Labdien! Vai psihoemocionālais stress un izdegšanas sindroms arī uzskatāms par arodsaslimšanu, ja darbs ir saistīts ar pasažieriem?

A
atbild:
19. decembrī, 2019
Lidija Dārziņa
LV portāls

Arodslimības ir atsevišķām darbinieku kategorijām raksturīgas slimības, kuru vienīgais vai galvenais cēlonis ir darba vietas fizikālie, ķīmiskie, bioloģiskie, psiholoģiskie un citi faktori.

Ministru kabineta noteikumos Nr. 908 “Arodslimību izmeklēšanas un uzskaites kārtība” psihoneirozes, arī izdegšanas sindroms, ir  minētas kā pārslodžu (kopējās fiziskās pārslodzes vai atsevišķu orgānu vai sistēmu pārslodzes) izraisītās slimības.

Par arodslimības saistīšanu ar arodu lemj un atzinumu sniedz Paula Stradiņa Klīniskās universitātes slimnīcas Aroda un radiācijas medicīnas centra ārstu komisija arodslimībās, nosakot, vai nodarītā kaitējuma veselībai vienīgais un galvenais cēlonis ir darba apstākļi un līdz ar to konstatētā saslimšana ir arodslimība.

Ja liekas, ka veselības problēmas saistītas ar kaitīgu darba vides faktoru iedarbību, vispirms jādodas pie sava ģimenes ārsta un jālūdz veikt izmeklēšanu. 

Ja izmeklējumos tiks konstatēti veselības traucējumi, kurus, iespējams, izraisījusi kaitīga darba vide, ģimenes ārsts pacientu nosūtīs pie arodslimību ārsta diagnozes precizēšanai.

Ja arodslimību ārsts apstiprina arodslimības diagnozes iespējamību, persona tiek nosūtīta uz ārstu komisiju arodslimībās Paula Stradiņa slimnīcas Aroda un radiācijas medicīnas centrā, kas atrodas Rīgā, Paula Stradiņa Klīniskās universitātes slimnīcā, Pilsoņu ielā 13. Papildu informācija atrodama mājaslapā.

Labs saturs
5
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas