E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 18819
Lasīšanai: 3 minūtes
TĒMA: Mājoklis
2
2

Kā lemj par kārtību, kādā pie ēkas var novietot transportlīdzekli

Publicēts pirms 4 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
13. decembrī, 2019
Andris

Man pieder dzīvoklis Rīgā un domājamā daļa no zemes, kas pieguļ ēkai, kurā ir dzīvoklis. Īpašumu iegādājos šī gada jūnijā, bet, pirms iegādājos īpašumu, tika rīkota kopsapulce, kurā piegulošās zemes īpašnieki ar balsu vairākumu vienojās par ceļa zīmju uzstādīšanu pie mūsu nama. Ceļa zīmes noteic, ka pie ēkas var novietot transportlīdzekli tikai ar SIA “Rīgas namu pārvaldnieks” (RNP) atļaujām. Cik saprotu, tad iepriekšējais dzīvokļa īpašnieks nebija piedalījies sapulcē. RNP man paziņoja, ka var izsniegt tikai vienu “viesu” atļauju, bet citiem nama iedzīvotājiem izsniedz divas atļaujas (vienu viesu un vienu savam transportlīdzeklim). Sapulcē esot nolēmuši, kuriem būs divas atļaujas un kuram būs tikai viena atļauja. Vai ar kopsapulces lēmumu var vienoties, ka kādam zemes īpašniekam būs mazākas priekšrocības izmantot kopīpašuma teritoriju? Vai tas ir likumīgi? Ja ne, tad kā būtu jārīkojas, lai man būtu tādas pašas tiesības novietot savu transportlīdzekli pie ēkas un vienu atļauju glabāt viesiem? RNP iesaka rīkot jaunu sapulci, bet tas nešķiet loģiski, jo īpašnieki var nepiekrist vai var neierasties uz sapulci, jo nav ieinteresēti visu uzsākt no jauna.

A
atbild:
06. janvārī, 2020
Latvijas Zvērinātu advokātu kolēģija
Jolanta Kramerovska, zvērināta advokāte

Saskaņā ar Dzīvokļa īpašuma likumu dzīvokļu īpašnieku kopībai ir tiesības izlemt ikvienu jautājumu, kas attiecas uz kopīpašumā esošo daļu, arī jautājumu par automašīnu stāvvietas ierīkošanu un lietošanu kopīpašuma teritorijā pie dzīvojamās mājas. Saskaņā ar Dzīvokļa īpašuma likuma 17. panta 71. daļas noteikumiem par lēmumu, ar kuru tiek izlemts jautājums par kopīpašumā esošās daļas lietošanas kārtības noteikšanu dzīvokļu īpašnieku starpā, “par” jānobalso dzīvokļu īpašniekiem, kuri pārstāv vismaz trīs ceturtdaļas no visiem dzīvokļu īpašumiem.

Dzīvokļu īpašnieku kopības lēmumu 16. panta 4. daļā noteikts, ka tiesa, pamatojoties uz dzīvokļa īpašnieka pieteikumu, var atzīt dzīvokļu īpašnieku kopības lēmumu par spēkā neesošu, ja lēmums vai tā pieņemšanas procedūra ir pretrunā ar šā likuma noteikumiem. Šādu prasību var celt triju mēnešu laikā no dienas, kad persona uzzināja vai tai vajadzēja uzzināt par dzīvokļu īpašnieku kopības lēmumu, bet ne vēlāk par gadu no lēmuma pieņemšanas dienas.

Ja nepastāv likumā minētais pamats dzīvokļu īpašnieku kopības lēmuma apstrīdēšanai, tad situāciju var mainīt, pieņemot jaunu dzīvokļu īpašnieku kopības lēmumu, ar kuru tiek grozīta iepriekšējā zemes lietošanas kārtība.

Labs saturs
2
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas