E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 18798
Lasīšanai: 3 minūtes
1
4
1
4

Kā koplietošanas telpu daļu iegūt savā īpašumā

Publicēts pirms 4 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
12. decembrī, 2019
Ivars

Labdien! Kāda būtu procedūra koplietošanas telpu daļas atdalīšanai un iegūšanai savā īpašumā? Gribētu iegādāties blakus esošo dzīvokli un apvienot ar savu dzīvokli, abus dzīvokļus šķir kāpņu telpas daļa (gals), kuru neviens bez šo divu dzīvokļu īpašniekiem neizmanto.

A
atbild:
06. janvārī, 2020
Latvijas Zvērinātu advokātu kolēģija
Rolands Neilands, zvērināts advokāts

Kāpņu telpas daļa ir koplietošanas telpas, kas ietilpst dzīvokļu īpašnieku kopīpašumā esošajā mājas daļā. Tādējādi, ja šī kāpņu telpas daļa tiks nodota viena dzīvokļu īpašnieka īpašumā, tiks samazināta visu dzīvokļu īpašnieku kopīpašumā esošā daļa. Saskaņā ar Dzīvokļa īpašuma likuma 16. panta otrās daļas 1. punktu vienīgi dzīvokļu īpašnieku kopība ir tiesīga pieņemt lēmumu par kopīpašumā esošās daļas pārgrozīšanu (palielināšanu vai samazināšanu). Atbilstoši Dzīvokļa īpašuma likuma 17. panta piektajai daļai, lai pieņemtu lēmumu par likuma 16. panta otrās daļas 1. punktā minētajiem jautājumiem, nepieciešama piekrišana no visiem dzīvokļu īpašniekiem.

Tas nozīmē, ka pirmais solis dzīvokļu apvienošanai ar kāpņu telpas daļu ir 100% dzīvokļu īpašnieku balsojums, pieļaujot šādu apvienošanu. Ja kaut viens dzīvokļa īpašnieks tam nepiekrīt, tad apvienot dzīvokļus ar kāpņu telpu nebūs iespējams ne brīvprātīgi, ne tiesas ceļā.

Ja 100% balsojums ir saņemts, nākamais solis ir vēršanās pie arhitekta, kas izstrādās būvprojektu dzīvokļu un kāpņu telpas daļas apvienošanai un saņems būvatļauju vietējās pašvaldības būvvaldē. Pēc būvdarbu pabeigšanas un nodošanas ekspluatācijā jāvēršas Valsts zemes dienestā, kas veiks kadastrālo uzmērīšanu, reģistrēs jauno dzīvokļa īpašumu un precizēs visiem dzīvokļu īpašumiem piederīgās kopīpašuma domājamās daļas no ēkas uz zemes.

Labs saturs
4
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas