E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 18693
Lasīšanai: 4 minūtes
2
2

Vadītāja apliecību izsniedz personai, kura pastāvīgi dzīvo Latvijā

Publicēts pirms 4 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
04. decembrī, 2019
Dzintars

Ceļu satiksmes drošības direkcija atteica apmainīt vadītāja apliecību, pamatojot savu atteikumu ar to, ka nav deklarēta dzīvesvieta, un atsaucoties uz Ceļu satiksmes likuma 22. pantu. Bet šajā pašā pantā ir daudz citādāk rakstīts – CSL 22. panta izvilkums: “Šā panta izpratnē personas pastāvīgā dzīvesvieta ir Latvijā, ja pastāv kāds no šādiem nosacījumiem: a) personas uzturēšanās vieta vismaz 185 dienas kalendārajā gadā ir Latvijā personisku saistību (saistības, kas liecina par attiecīgās personas ciešu saikni ar Latviju) un darba saistību dēļ.” Tātad, ja pilsonim ir darba attiecības, tad, cik saprotu dzīvesvietas deklarācijas neesamība nav par pamatu atteikumam apmainīt vadītāja apliecību, vai arī es nepareizi izprotu Ceļu satiksmes likuma 22. pantu? Vai var lūgt izskaidrot, kā ir pareizi jālasa šis izvilkums no CSL 22. panta un kur jāvēršas, ja CSDD nav pareizi ievērojuši likumu?

A
atbild:
03. februārī, 2020
Linda Ņikona
LV portāls

Kā norādīts Ceļu satiksmes drošības direkcijas (CSDD) mājaslapā, vadītāja apliecību jebkurā gadījumā (apliecības pirmreizējā izsniegšana, papildu kategorijas vadīšanas tiesību iegūšana, apliecības maiņa vai atjaunošana) izsniedz personai, kura pastāvīgi dzīvo Latvijā un kuras dzīvesvieta ir Latvijā (Ceļu satiksmes likuma 22. panta pirmās daļas 1. punkts).

Jūs pareizi minat – Ceļu satiksmes likuma 22. panta pirmās daļas 1. punktā paredzēts, ka transportlīdzekļu vadīšanas tiesības un transportlīdzekļu vadītāja apliecību var iegūt un atgūt likumā noteikto vecumu sasniegusi persona:

  • kuras pastāvīgā dzīvesvieta atbilstoši iesniegtajiem dokumentiem vai saskaņā ar valsts reģistros pieejamo informāciju ir Latvijā;
  • vai kura var pierādīt, ka pēdējos sešus mēnešus ir mācījusies Latvijā.

Minētā panta izpratnē personas pastāvīgā dzīvesvieta ir Latvijā, ja pastāv kāds no šādiem nosacījumiem:

  • personas uzturēšanās vieta vismaz 185 dienas kalendārajā gadā ir Latvijā personisku saistību (saistības, kas liecina par attiecīgās personas ciešu saikni ar Latviju) un darba saistību dēļ;
  • personai nav darba saistību, bet tās uzturēšanās vieta Latvijā ir personisku saistību (saistības, kas liecina par attiecīgās personas ciešu saikni ar Latviju) dēļ;
  • persona ārvalstī uzturas darba saistību dēļ, bet regulāri atgriežas un uzturas Latvijā personisku saistību (saistības, kas liecina par attiecīgās personas ciešu saikni ar Latviju) dēļ;
  • personas uzturēšanās vieta ir Latvijā, bet tās uzturēšanās ārvalstīs saistīta ar mācībām).

No iepriekš minētā var secināt, ka Jums CSDD ir jāiesniedz dokumenti, kas pierāda, ka Jūsu pastāvīgā dzīvesvieta, neskatoties uz to, ka nav deklarētās dzīvesvietas, ir Latvija. Piemēram, ja tās ir darba attiecības, kuru dēļ pastāvīgi atrodaties Latvijā vai, otrādi, kuru dēļ pārsvarā atrodaties ārvalstīs, var palūgt izziņu no darba, kas to apliecina.

Kā norāda CSDD Sabiedrisko attiecību daļas vadītājs Jānis Aizpors, Ceļu satiksmes likuma 22. panta pirmās daļas 1. punkts jautājumā ir citēts un saprasts pareizi, taču, nezinot konkrēto situāciju, nav iespējams uz jautājumu sniegt skaidru atbildi. Viņš pieļauj, ka Jūsu gadījumā, iespējams, nav izpildījies neviens no citētā panta nosacījumiem, tādēļ ir saņemts atteikums. Vienlaikus, balstoties tikai uz iesūtīto jautājumu jeb nezinot visus faktus, to nav iespējams saprast.

Šādā situācijā Jums vajadzēja vērsties pie attiecīgā klientu centra vadītāja, kas šo situāciju būtu atrisinājis uzreiz uz vietas, proti, operatīvāk. Tagad risināt radušos problēmu varat klātienē Rīgā, Bauskas ielā 86, vai jebkurā nodaļā, kurā tiek izsniegtas vadītāja apliecības, rakstot uz e-pastu kd@csdd.gov.lv vai zvanot 67025777.

Labs saturs
2
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 48 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas