E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 18498
Lasīšanai: 7 minūtes
6
6

Dzīvesvietas deklarācijas anulēšana

Publicēts pirms 4 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
10. novembrī, 2019
Žanna

Sveicināti! Esmu uzrakstījusi pašvaldībai e-iesniegumu par deklarētās dzīvesvietas ziņu anulēšanu, iesniegumā tika minētas divas personas. Norādīju, ka atbildi vēlos saņemt vēstules formā. Saņemot vēstuli, konstatēju, ka atbilde ir sniegta tikai par vienu personu. Piezvanīju vēstules sagatavotājai, kuras darbavietā tobrīd nebija, bet kolēģe paskaidroja: tā kā otra persona arī ir šīs pašvaldības darbiniece, viņu pieaicināja un pabrīdināja, ka ir iesniegts iesniegums, un viņa pati piekrita izdeklarēties. Pirmkārt, vai nav pārkāptas pilnvaras, pildot ieņemamo amatu, un vai pašvaldību darbinieki drīkst būt priviliģēti un neievērot Latvijas likumus? Uz manu lūgumu, vai varētu vēstulē šo faktu minēt, darbiniece atbildēja, lai es piezvanu vēlāk. Vēlāk izdevās sazvanīt vēstules sastādītāju, kura bija ļoti neapmierināta par manu viedokli, ka vēstule tika sastādīta nekorekti. Par otru personu atteicās veikt tādu ierakstu un pateica, ka konsultēsies ar pašvaldības juristiem. E-pastā saņēmu vēstuli bez skaidrojumiem, bet ar ieteikumu arī man konsultēties ar pašvaldības juristiem. Piezvanīju arī juristiem: viņi atbildēja, ka neviens neko nezina, jo cilvēka, kurš droši vien sniedza konsultāciju, darbavietā nav, bet otrs jurists strādā pirmo dienu pēc slimības lapas. Īsi paskaidrojot, kas mani neapmierina, saņēmu atbildi, ka tas tiks noskaidrots un man tiks piezvanīts: nav ne ziņas. Jūtos kā futbolbumba. Bet jau nākamajā dienā e-pastā saņēmu no tās pašas vēstules sagatavotājas izziņu par otru personu ar ziņām, no kura līdz kuram datumam manā īpašumā ir deklarējusies otra persona. Vai tāda tipa dokumentiem ir juridiskais spēks, ja pie e-vēstules ir vienkārši pievienots ieskenēts dokuments? Manuprāt, tāds dokuments ir jāsūta oriģinālversijā un ar ierakstītu vēstuli. Vai man ir tiesības prasīt, lai man sniegtajā vēstulē būtu atbilde par divām personām? Vai es varu vērsties pie pašvaldības ar sūdzību par apzinātu savu pienākumu nepildīšanu? Paldies!

A
atbild:
12. novembrī, 2019

Saskaņā ar Dzīvesvietas deklarēšanas likuma 7. panta 1. daļu dzīvesvietas deklarēšanas iestādes ir attiecīgās pašvaldības, to iestādes (turpmāk – iestāde) vai Pilsonības un migrācijas lietu pārvalde (turpmāk – Pārvalde).

Tādējādi attiecīgā pašvaldība, kura ir veikusi personai dzīvesvietas deklarēšanu Jūsu īpašumā, ir uzskatāma par atbildīgo iestādi likuma izpratnē.

Kā tas izriet no Jūsu sniegtā situācijas apraksta, Jūs bijāt iesniegusi iesniegumu par divu personu dzīvesvietas deklarācijas anulēšanu sakarā ar to, ka ir zudis tiesiskais pamats (vai tāds nav bijis) šo personu deklarēšanai Jūsu īpašumā (likuma 12. panta 1. daļas izpratnē).

Savā iesniegumā Jūs esat norādījusi veidu, kādā vēlaties saņemt pašvaldības lēmumu, kas ir uzskatāms par administratīvo aktu Administratīvā procesa likuma 1. panta 3. daļas izpratnē.

Kā tas izriet no jautājuma, administratīvais akts ir taisīts tikai par vienu iesniegumā norādīto personu.

Tādējādi saskaņā ar Administratīvā procesa likuma 63. panta 1. daļas 3. punktu iestāde izdod administratīvo aktu, ar kuru pilnībā vai daļēji atteikts izdot iesniedzējam labvēlīgu administratīvo aktu sakarā ar to, ka administratīvā akta izdošanai nav pamata vai tā nav lietderīga.

No minētā secināms, ka, apmierinot Jūsu prasījumu daļēji, iestāde ir atteikusies apmierināt Jūsu prasījumus attiecībā uz otras personas dzīvesvietas deklarēšanas anulēšanu (bezdarbība kā faktiskā rīcība).

Tādējādi, ja Jūsu iesniegums nav apmierināts pilnībā un Jūsu intereses ir aizskartas, Jums ir tiesības pārsūdzēt iestādes lēmumu administratīvajā aktā norādītajā kārtībā (likuma 67. panta 2. daļas 9. punkta izpratnē).

Saskaņā ar Administratīvā procesa likuma 76. panta 2. daļu administratīvo aktu var apstrīdēt padotības kārtībā augstākā iestādē. Likumā vai Ministru kabineta noteikumos var būt noteikta cita iestāde, kurā attiecīgo administratīvo aktu var apstrīdēt. Ja tādas nav vai tā ir Ministru kabinets, administratīvo aktu var apstrīdēt tajā iestādē, kura izdevusi šo aktu, vai uzreiz pārsūdzēt tiesā. Ja administratīvo aktu apstrīd iestādē, kura to izdevusi, uz apstrīdēšanas procesu attiecas noteikumi, kas šajā likumā paredzēti attiecībā uz augstāku iestādi.

Atbildot uz Jūsu jautājumu par pilnvaru pārkāpšanu un pašvaldības darbinieka privilēģijām, paskaidrojams: “Izskatot Jūsu iesniegumu, iestāde saskaņā ar Administratīvā procesa likuma 62. panta 1. daļu noskaidro procesa dalībnieku un trešo personu viedokli, t. i., lemjot par tāda administratīvā akta izdošanu, kurš varētu būt nelabvēlīgs adresātam vai trešajai personai, iestāde noskaidro un izvērtē adresāta vai trešās personas viedokli un argumentus šajā lietā. Tādējādi iestādei bija gan tiesības, gan pienākums noskaidrot abu deklarēto personu viedokli saistībā ar Jūsu iesniegumā minētajiem prasījumiem. Tas nozīmē, ka iestāde nav pārkāpusi savas pilnvaras, pildot Jūsu iesniegumā noteiktos lūgumus. Savukārt attiecībā uz “priviliģēta statusa” piešķiršanu pašas iestādes darbiniekiem vai lēmumiem attiecībā uz tiem paskaidrojam, ka lietā nav iespējams izvērtēt Jūsu apgalvojuma pamatotību, jo administratīvais akts nav taisīts par pašvaldības darbinieku kā Jūsu iesnieguma subjektu. Šādā situācijā ir vērtējams, vai pašvaldības rīcības dēļ, nesniedzot Jums atbildi pēc būtības, ir aizskartas Jūsu tiesības.

Lai dokumentam būtu juridiski saistoša daba (juridiskais spēks), tam ir jānodrošina visi Dokumenta juridiskā spēka likumā minētie priekšnosacījumi. Skenēts dokuments, ja tas nav noformēts atbilstoši likuma prasībām (kā attiecīga dokumenta atvasinājums), nav parakstīts ar drošu elektronisko parakstu un nesatur laika zīmogu, nenodrošina dokumenta un tā atvasinājuma juridisko spēku.

Līdz ar to saskaņā ar Dokumentu juridiskā spēka likuma 2. panta 2. daļu elektronisko dokumentu oriģināliem un to atvasinājumiem piemērojams arī Elektronisko dokumentu likums.

Jums ir tiesības saņemt atbildi (administratīvo aktu) par abām personām, kas minētas Jūsu iesniegumā, kā arī Jums ir tiesības pārsūdzēt administratīvo aktu, ja tas apmierināts tikai daļēji vai nav apmierināts vispār (adresātam nelabvēlīgs administratīvais akts vai faktiskā rīcība).

Labs saturs
6
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas