E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 18493
Lasīšanai: 3 minūtes
3
3

Pārstāvības tiesības kapitālsabiedrībā

Publicēts pirms 4 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
09. novembrī, 2019
Aina

Jautājums par rēķina noformēšanas tiesiskumu (tā apmaksai). Pakalpojuma sniedzējs (mazumtirdzniecība internetā) noformējis rēķinu. Pārbaudot publiskoto informāciju par šo uzņēmumu, redzams, ka tajā īsā laika posmā notikušas izmaiņas valdes sastāvā: bijušajam (vienīgajam) valdes loceklim tagad noformēta prokūra, bet par vienīgo valdes locekli iecelta uzņēmuma grāmatvede. Tāpēc rodas jautājums, vai šādi tiesiskā veidā var izvairīties no nodokļu nomaksas vai ieekonomēt uz grāmatvedības pakalpojumu rēķina? Jautājums ir aktuāls, jo apsveru: varbūt labāk atteikties izmantot šī uzņēmuma pakalpojumus.

A
atbild:
12. novembrī, 2019

Ņemot vērā jautājuma būtību, pirmšķietami secināms, ka Jūs vēlaties noskaidrot, vai attiecīgais rēķins, kuru esat saņēmis apmaksai, ir izrakstīts tiesiski, t. i., vai to ir parakstījusi persona, kurai ir paraksta tiesības (pārstāvības tiesības) kapitālsabiedrībā.

Saskaņā ar Komerclikuma 34. pantu prokūra ir komercpilnvara, kas piešķir prokūristam tiesības komersanta vārdā slēgt darījumus un veikt citas ar jebkuru komercdarbību saistītas tiesiskās darbības, ieskaitot visas procesuālās darbības tiesvedības gaitā (prasības celšana, izlīgums, tiesas nolēmumu pārsūdzēšana u. tml.).

Tādējādi, ja Jums izrakstīto rēķinu ir parakstījis prokūrists, kuram ir kapitālsabiedrības pārstāvības tiesības tikai atsevišķi (Komerclikuma 34. panta 3. daļas izpratnē), tad minētais rēķins ir spēkā esošs. Bez šaubām, vērtējot dokumenta juridisko spēku, ir vērtējami arī citi kritēriji, kas noteikti Dokumentu juridiskā spēka likumā.

Par kapitālsabiedrības valdes sastāva maiņu un tās ietekmi uz nodokļu nomaksu mēs nevaram sniegt komentāru, jo jautājumā nav sniegti dati par grāmatveža kā valdes locekļa amata atlīdzības (vai darba samaksas) apmaksas kārtību.

Pats fakts, ka kapitālsabiedrība veic strukturālas izmaiņas savā pārvaldes sistēmā, neliecina par izvairīšanos no nodokļu nomaksas vai nodokļu optimizāciju.

Katrā ziņā Jums ir brīvas tiesības izvēlēties sadarbības partnerus (piegādātājus) un uzsākt vai pārtraukt sadarbību ar pašreizējiem sadarbības partneriem.

Labs saturs
3
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas