E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 18486
Lasīšanai: 2 minūtes
3
3

Darba laika uzskaite, ja darbinieks slimojis

Publicēts pirms 4 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
08. novembrī, 2019
Diāna

Vēlos uzdot jautājumu par summētā darba laika stundām. Š. g. oktobrī stundu skaits bija 184 stundas. Biju uz slimības lapas no 18. datuma līdz 26. datumam ieskaitot. Pēc grafika man šajā laikā bija jānostrādā 46 stundas. Cik stundu tiks iekaitītas kā darba stundas pēc trīs mēnešiem, lai aprēķinātu pārstrādes stundas?

A
atbild:
12. novembrī, 2019
Valsts darba inspekcija
Dace Stivriņa, Darba tiesību nodaļas Konsultatīvā centra vadītāja

Tātad, nosakot summētā darba laiku organizāciju, jānosaka darbiniekam nolīgtais dienas vai nedēļas darba laiks. Tas attiecīgajā pārskata periodā (konkrētajā gadījumā – 3 mēneši) ir izlīdzinoši sabalansējams ar normālo darba laiku. Ja darbiniekam noteiktajā 3 mēnešu pārskata periodā ir attaisnota prombūtne, piemēram, kā Jūsu gadījumā – darbnespēja, tad no pārskata perioda normālā darba laika stundu skaita ir jāatskaita attaisnotās prombūtnes laiks (attaisnotās prombūtnes laiks pielīdzināms 8 stundu darba dienai piecu darba dienu ietvaros), aprēķinot normālā darba laika stundu skaitu, kuru darbiniekam pārskata periodā bija jānostrādā.

Ja būs nostrādāts vairāk, tad tas ir virsstundu darbs. Piemēram, Jūs norādāt, ka Jums no 18.10. līdz 26.10. bija darbnespēja (šis laika periods pielīdzināms 48 stundām normālā darba laika). Tā kā oktobrī normālā darba laika stundu daudzums ir 184 stundas, bet Jūsu attaisnotās prombūtnes dēļ, kas atbilst 48 stundām, Jums oktobrī ir 136 normālā darba laika stundas (184 normālā darba laika stundas “mīnus” 48 normālā darba laika stundas, kas atbilst attaisnotās prombūtnes laikam).

Labs saturs
3
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas