E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 18326
Lasīšanai: 4 minūtes
2
2

Darba samaksa kā personas dati

Publicēts pirms 4 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
14. oktobrī, 2019
Irina

Vai personāldaļas vadītāja drīkst izpaust darbinieka X atalgojumu savam radiniekam, kurš arī strādā tajā pašā uzņēmumā, kurā strādā darbinieks X? Vai tas ir Fizisko personas datu apstrādes likuma pārkāpums?

A
atbild:
22. oktobrī, 2019

Kopš 2018. gada 25. maija fizisko personu datu apstrādi Latvijā, līdzīgi kā citās Eiropas Savienības dalībvalstīs, reglamentē Vispārīgā datu aizsardzības regula 2016/679 un Latvijas Republikas nacionālie tiesību akti.

Saskaņā ar regulas 4. panta 1. punktu “personas dati” ir jebkura informācija, kas attiecas uz identificētu vai identificējamu fizisku personu (“datu subjekts”), identificējama fiziska persona ir tāda, kuru var tieši vai netieši identificēt, jo īpaši, atsaucoties uz identifikatoru, piemēram, minētās personas vārdu, uzvārdu, identifikācijas numuru, atrašanās vietas datiem, tiešsaistes identifikatoru vai vienu vai vairākiem minētajai fiziskajai personai raksturīgiem fiziskās, fizioloģiskās, ģenētiskās, garīgās, ekonomiskās, kultūras vai sociālās identitātes faktoriem.

Sākotnēji vērtējams, kāds informācijas statuss ir piešķirts informācijai “darba samaksa”, t. i., vai darba devējs to ir noteicis kā komercnoslēpumu. Šajā gadījumā ņemamas vērā Darba likuma 11. panta 5. daļas normas, kā arī Komercnoslēpuma aizsardzības likuma prasības.

Saskaņā ar Informācijas atklātības likuma 5. panta 2. daļas 4. punktu darbinieka darba samaksa var sniegt ziņas par personas privāto dzīvi, līdz ar to darba samaksa ir pielīdzināma “ierobežotas pieejamības informācijai”, ko saskaņā ar minētā likuma 8. pantu aizsargā likums.

Tādējādi Jūsu darba devējam saskaņā ar Informācijas atklātības likuma 16. pantu ir pienākums nodrošināt šādas informācijas saglabāšanu (neizpaušanu) personām, kurām nav tiesību un pienākumu šādu informāciju iegūt.

Lai atbildētu uz Jūsu jautājumu, nepieciešams saprast, vai darbinieka X atalgojuma izpaušana ir saistīta ar darba tiesisko attiecību pienākumu izpildi (saskaņā ar darba līgumu vai amata aprakstu). T. i., personāldaļas vadītājam ir pienākums aizsargāt fizisko personu datus un neizpaust tos bez tiesiska pamata trešajām personām. Taču, pildot amata pienākumus, personāldaļas vadītājam ir jānodod visu darbinieku atalgojuma dati citiem komercsabiedrības darbiniekiem (piemēram, grāmatvedībai, valdei, lietvedībai u. c., lai varētu aprēķināt atvaļinājuma naudu, prēmiju, slimības pabalstu u. c.).

Tādējādi, ja Jūsu atalgojuma apmērs citam darbiniekam ir izpausts bez tiesiska pamata, tā būs Jūsu personas datu prettiesiska izpaušana, t. i., personas datu apstrādes pārkāpums.

Turklāt vēršam Jūsu uzmanību, ka minētais fakts varētu būt arī komercnoslēpuma izpaušanas gadījums.

Tādējādi saskaņā ar Informācijas atklātības likuma 16. panta 2. un 3. daļu:

(2) Ja sakarā ar ierobežotas pieejamības informācijas nelikumīgu izpaušanu tās īpašniekam vai citai personai radīts kaitējums vai būtiski aizskartas to likumiskās intereses, šīs personas ir tiesīgas prasīt kaitējuma atlīdzināšanu vai aizskarto tiesību atjaunošanu.

(3) Ja persona neatļauti izpaudusi informāciju, kas atzīta par ierobežotas pieejamības informāciju, tā saucama pie disciplināratbildības vai kriminālatbildības.

Ņemot vērā minēto, ja Jūsu aprakstītajos apstākļos tiks konstatēta personas datu prettiesiska izpaušana, Jums ir tiesības vērsties ar motivētu iesniegumu Datu valsts inspekcijā, kas ir uzraugošā iestāde personas datu aizsardzības jomā.

Labs saturs
2
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas