E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 18315
Lasīšanai: 2 minūtes
1
1

Bezdarbnieka statusu zaudē, ja kļūst par darba ņēmēju vai pašnodarbināto

Publicēts pirms 4 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
14. oktobrī, 2019
Andrejs

Sveiki! Esmu nostrādājis 14 mēnešus pilna laika darbā, maksājot visus nepieciešamos nodokļus. Vai es varu būt pašnodarbinātais (ja šādi nepelnu vairāk par 200 eiro mēnesī) un vienlaikus saņemt bezdarbnieka pabalstu? Likumā lasīju, ka nevar būt abi, bet tajā pašā laikā likums noteic, ka pašnodarbināts cilvēks skaitās tikai tad, ja mēnesī nopelna 430 eiro vai vairāk. Kā ir pareizi?

A
atbild:
25. oktobrī, 2019
Lidija Dārziņa
LV portāls

Tiesības saņemt bezdarbnieka pabalstu ir tad, ja:

  • piešķirts bezdarbnieka statuss;
  • kopējais apdrošināšanas (darba) stāžs ir ne mazāks par vienu gadu;
  • ir veiktas vai bija jāveic obligātās sociālās apdrošināšanas iemaksas bezdarba gadījumam Latvijā ne mazāk kā 12 mēnešus pēdējo 16 mēnešu periodā pirms bezdarbnieka statusa iegūšanas dienas.

Personai ir tiesības iegūt vai saglabāt bezdarbnieka statusu, ja tā atbilst Bezdarbnieku un darba meklētāju atbalsta likuma 10. panta pirmajā daļā noteiktajiem kritērijiem. Šī panta 1. daļas 2. punkts noteic, ka tiesības uz bezdarbnieka statusu pēc reģistrēšanās Nodarbinātības valsts aģentūrā (NVA) ir personai, kura nestrādā (nav uzskatāma par darba ņēmēju vai pašnodarbināto saskaņā ar likumu “Par valsts sociālo apdrošināšanu”).

Bezdarbnieka statuss tiek zaudēts, ja bezdarbnieks iegūst darba ņēmēja vai pašnodarbinātā statusu uz nenoteiktu laiku vai uz laiku, kas ilgāks par diviem mēnešiem.

Fiziskajām personām, kuru ienākums no saimnieciskās darbības mēnesī ir vismaz 430 eiro, jāveic obligātās iemaksas valsts budžetā 32,15%, tad tiek iegūts pašnodarbinātā statuss.

Ja ienākumi ir mazāki par 430 eiro, jāveic iemaksas 5% apmērā tikai pensiju apdrošināšanai, bet tāpēc netiek zaudēts bezdarbnieka statuss. Taču jebkurā gadījumā ir jāpilda visi bezdarbniekam noteiktie pienākumi, tajā skaitā – jāmeklē darbs.

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas