E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 18260
Lasīšanai: 3 minūtes
3
3

Saistību piespiedu izpilde

Publicēts pirms 4 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
09. oktobrī, 2019
Ivars Šminiņš

Labdien! Es iznomāju mūzikas instrumentus. Klients par flautas un klavieru nomu nav maksājis 3 gadus un negrasās man šos instrumentus atdot. Esmu ar viņu runājis ļoti daudzas reizes, pāris reižu biju pie viņa aizbraucis. Klients tikai sola, ka maksās, velk laiku, bet nekas nenotiek... Kā es varu no klienta atgūt flautu un klavieres? Viņa personīgajā īpašumā man nav tiesību iet. Kā panākt, lai tiktu samaksāta nomas maksa? Paldies!

A
atbild:
16. oktobrī, 2019

Atbilde uz Jūsu jautājumu sākumā ir meklējama pušu starpā noslēgtajā līgumā, t. i., kādas procesuālās darbības (piemēram, parādnieka brīdināšana un prasījums atdot Jūsu īpašumu) ir veicamas.

Ievērojot iepriekšminēto un saskaņā ar Civillikuma 1511. pantu līgums plašākā nozīmē ir ikkatra vairāku personu savstarpēja vienošanās par kādu tiesisku attiecību nodibināšanu, pārgrozīšanu vai izbeigšanu. Līgums šaurākā, šeit pieņemtā nozīmē ir vairāku personu savstarpējs ar vienošanos pamatots gribas izteikums, kura mērķis ir nodibināt saistību tiesību (1401. pants).

Savukārt Civillikuma 1587. pants noteic, ka tiesīgi noslēgts līgums uzliek līdzējam pienākumu izpildīt apsolīto un ne darījuma sevišķais smagums, ne arī vēlāk radušās izpildīšanas grūtības nedod vienai pusei tiesības atkāpties no līguma, kaut arī atlīdzinot otrai zaudējumus.

Ņemot vērā minēto, kā arī faktu, ka saistības netiek pildītas jau 3 gadus, Jums ir tiesības vērsties pret parādnieku ar prasību par parāda saistību samaksu un nomas objektu atdošanu. Šāds pirmstiesas brīdinājums ir nosūtāms uz nomnieka deklarēto dzīvesvietas adresi (vai adresi, kas norādīta līgumā kā adrese, uz kuru nosūtāma korespondence līguma izpilde laikā). Šāds brīdinājums nosūtāms ierakstītā pasta sūtījumā, lai spētu pierādīt, ka esat izmantojis pirmstiesas strīda risināšanas iespējas un devis atbildētājam iespēju labprātīgi izpildīt saistības.

Ja minētie prasījumi netiek izpildīti, Jums ir tiesības vērsties tiesā ar prasības pieteikumu pret parādnieku (nomnieku) ar prasību par parāda atmaksu un Jūsu īpašuma atgriešanu (vai zaudējumu atlīdzināšanu – ja īpašumu atdot vairs nav iespējams).

Prasība tiesā ceļama saskaņā ar Civilprocesa likuma 26. panta 1. daļu, prasību pret fizisko personu ceļ tiesā pēc tās deklarētās dzīvesvietas, ja vien noslēgtais līgums neparedz citādi.

Labs saturs
3
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas