E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 18179
Lasīšanai: 2 minūtes
4
4

Identitātes zādzība

Publicēts pirms 4 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
03. oktobrī, 2019
Inese

Labdien! Esmu sabiedrībā pazīstama persona. Pēdējā laikā kāds sociālajos tīklos veido manu viltus profilu – ar manu vārdu, manu fotogrāfiju, personiskajiem datiem – un tādējādi uzdodas par mani. Nolūks man nav skaidrs. Divu dienu laikā esmu pamanījusi jau divus šādus viltus profilus un ziņojusi feisbuka administrācijai. Šie viltus profili ir dzēsti. Taču jebkurā brīdī var tikt izveidots nākamais, kuru es laikus varu nepamanīt, un cilvēki tādējādi tiks atkal maldināti. Kādas ir manas iespējas tiesiskā ceļā atrast un saukt pie atbildības vainīgo?

A
atbild:
10. oktobrī, 2019

Jāsecina, ka šādi gadījumi nav retums un ir izplatīti virtuālajā pasaulē. Jūsu gadījumā feisbuks ir izpildījis Jūsu lūgumu un dzēsis “viltus profilus”. Ņemot vērā minēto, vienīgais, kā rīcībā ir dati par šo profilu izveidotājiem, ir feisbuka administrācija. Tādēļ iesakām Jums vērsties pie šīs interneta vietnes uzturētājiem, norādot iemeslus lūgt izsniegt to personu datus (IP adreses), kas šos profilus izveidoja.

Taču jāsecina, ka šādas informācijas iegūšana varētu būtu apgrūtinoša vai pat neiespējama, ņemot vērā Vispārīgās datu aizsardzības regulas regulējumu un atšķirīgo jurisdikciju (un attiecīgi piemērojamo tiesību aktu regulējumu).

Vēršam Jūsu uzmanību, ka saukt pie atbildības personu varētu būt iespējams tad, ja šādu darbību dēļ ir aizskarta Jūsu cieņa vai gods un/vai celta neslava. Plašāk par goda un cieņas aizskāruma jautājumiem lasiet LVportāla rakstā “Goda aizskaršana un neslavas celšana”.

Civillikuma 2352.1. pants nosaka: tiesības uz atlīdzinājumu ir tikai par prettiesisku goda un cieņas aizskārumu; nav paredzēts, ka šāda informācija būtu prettiesiska, bet neslavas celšana ir definēta Krimināllikuma 157. pantāneslavas celšana Krimināllikumā ir iespējama tikai ar nepatiesām ziņām.

Labs saturs
4
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas