E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 18110
Lasīšanai: 6 minūtes
1
1

2008. gadā uzliktajam sodam par administratīvo pārkāpumu ir iestājies noilgums

Publicēts pirms 4 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
19. septembrī, 2019
Sergejs

Labdien! Iepriekš biju uzdevis šādu jautājumu: “Ja cilvēks 2008. gadā bija sodīts (administratīvais pārkāpums – braukšana bez autovadītāja apliecības), vai šis sods “iesaldējas”? Un, ja, piemēram, 2019. gadā šis cilvēks gribēs likt eksāmenu, lai saņemtu autovadītāja apliecību, viņam pirms tam būs jānomaksā sods, lai iegūtu autovadītāja braukšanas atļauju?” Saņēmu šādu atbildi: “Ja sodītā persona uzlikto sodu nepārsūdz un arī soda naudu nesamaksā, procesuālā kārtība paredz, ka pēc gada institūcija, kas lēmumu ir pieņēmusi, izsūta brīdinājumu ar lūgumu 30 dienu laikā nokārtot savas saistības. Pēc tam lietu parāda piedziņai nodod zvērinātam tiesu izpildītājam. Latvijas Administratīvo pārkāpumu kodeksa (LAPK) 300. pants nosaka, ka lēmuma par naudas soda uzlikšanu izpildi var veikt piecu gadu laikā no dienas, kad attiecīgais lēmums iesniegts piespiedu izpildei. Tiesu izpildītājs par izpildu lietvedības izbeigšanu informē gan parādnieku, gan piedzinēju (izpildu dokumenta izdevēju). Savukārt institūcija, kas piemērojusi sodu, saņemot šo informāciju no tiesu izpildītāja, to uzreiz reģistrē savā datubāzē. Tuvāko dienu laikā tā kļūst zināma arī Ceļu satiksmes drošības direkcijai (CSDD). Tas nozīmē, ka Jūsu sodam par administratīvo pārkāpumu ir iestājies noilgums, jo ir pagājuši vairāk nekā pieci gadi, un Jums ir tiesības iestāties autoskolā un kārtot gan teorētisko, gan braukšanas eksāmenu CSDD.”

Iestājos autoskolā, bet, kad aizbraucu uz CSDD, man pateica, ka es nevaru saņemt mācību braukšanas atļauju, jo man ir nenomaksāta soda nauda no 2008. gada. 2. septembrī vērsos Zemgales tiesā, uzrakstīju iesniegumu ar lūgumu dzēst sodu, jo iestājies noilgums, tāpēc ka pārkāpums tika izdarīts 2008. gadā. 17.09.19. es sazinājos ar tiesas sekretāri. Viņa pateica, ka mani pārkāpumi nav nodoti tiesu izpildītājam (nepaskaidroja, kāpēc), bet noilgumu it kā nedodot, ja naudas sods ir piespriests tiesas ceļā, un tas neesot kā administratīvais pārkāpums, proti, man nepienākas noilgums. Vai tiešām tā ir? Cik saprotu, tas tāpat skaitās administratīvais sods. Ko man darīt šajā situācijā?

A
atbild:
24. oktobrī, 2019

Iepriekš sniegtā atbilde ir pamatota un joprojām aktuāla. Proti, Latvijas Administratīvo pārkāpumu kodeksa (LAPK) 300. panta otrā daļa paredz, ka lēmuma par naudas soda uzlikšanu izpildi var veikt piecu gadu laikā no dienas, kad attiecīgais lēmums iesniegts piespiedu izpildei.

LAPK 299.1 panta otrās daļas 1. punkts paredz: ja uzliktais naudas sods nav samaksāts noteiktā termiņā, līdz naudas soda samaksai aizliegts izsniegt pārkāpuma izdarītājam transportlīdzekļa vadītāja apliecību. Taču, kā skaidro Tieslietu ministrija, šī norma ir daļa no naudas soda izpildes piespiedu mehānismiem un tam ir jāiekļaujas naudas soda izpildes vispārējā kārtībā, izpilde nevar turpināties mūžīgi, tai ir jābūt noilgumam, kas ir paredzēts LAPK 300. pantā.

Tieslietu ministrija uzskata, ka Jūsu un Ceļu satiksmes drošības direkcijas (CSDD) strīds par to, vai šajā gadījumā būtu piemērojams liegums izsniegt mācību braukšanas atļauju, ir risināms administratīvā procesa ietvaros, tādēļ ministrija iesaka Jums izmantot savas Administratīvā procesa likumā (APL) noteiktās tiesības, proti, apstrīdēt CSDD atteikumu augstākai iestādei (amatpersonai) un pēc tam, ja nepieciešams, pārsūdzēt to administratīvajā tiesā.

Šajā gadījumā augstāka iestāde būs CSDD valdes loceklis. Jums jāuzraksta iesniegums CSDD valdes loceklim par labvēlīgāka administratīvā akta izdošanu. Proti, pēc APL 77. panta iesniegumu par administratīvā akta apstrīdēšanu iesniedz rakstveidā vai mutvārdos iestādei, kura izdevusi šo aktu. Ja iesniegums izteikts mutvārdos, iestāde tūlīt noformē to rakstveidā un iesniedzējs paraksta. Ja rakstveidā iesniegtajā iesniegumā ietvertais pamatojums administratīvā akta nepareizībai ir apjomīgs, iestāde var lūgt iesniedzējam iesniegt tā kopsavilkumu.

Atbilstoši APL 78. pantam iesniegumā par administratīvā akta apstrīdēšanu norāda:

  • kuru administratīvo aktu apstrīd (Jūsu gadījumā tas ir CSDD lēmums, kurā atteikta braukšanas atļaujas izsniegšana, jo nav nomaksāts 2008. gada administratīvā pārkāpuma dēļ uzliktais naudas sods);
  • kādā apjomā administratīvo aktu apstrīd un kā izpaužas administratīvā akta nepareizība (Jūsu gadījumā pamatojums ir lēmuma izpildes noilguma neievērošana);
  • lūgumu (Jūsu gadījumā jālūdz izsniegt mācību braukšanas atļauja).

Ja CSDD Jūsu apstrīdēto administratīvo aktu atstās bez izmaiņām, Jums ir tiesības vērsties tiesā. Atbilstoši APL 122. pantam administratīvo lietu pirmajā instancē izskata tajā Administratīvās rajona tiesas tiesu namā, kurā atbilstoši šā likuma 189. panta pirmajai daļai (pieteikumu Administratīvās rajona tiesas attiecīgajā tiesu namā iesniedz pēc pieteicēja adreses Dzīvesvietas deklarēšanas likuma izpratnē) iesniedzams pieteikums. Latvijas tiesu portālā, ievadot tiesu meklētājā pilsētu vai novadu, tiks uzrādītas konkrētajai adresei piekritīgās tiesas kontaktinformācija.

Vienlaikus LV portāls sazinājās arī ar Latvijas Zvērinātu tiesu izpildītāju padomi (LZTIP). Iepazinusies ar situāciju, LAZTIP norāda: komentāra sniegšana par šo situāciju nav padomes kompetencē, jo, spriežot pēc faktiskajiem apstākļiem, nolēmums piespiedu izpildei zvērinātam tiesu izpildītājam netika nodots. Padome aicina Jūs atkārtoti vērsties pie nolēmuma izdevēja.

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 66 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas