E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 17998
Lasīšanai: 2 minūtes
4
4

Vai neprecētas personas var iegūt vienu uzvārdu

Publicēts pirms 4 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
10. septembrī, 2019
Jana

Labdien! Man ir jautājums: vai es varu pieņemt sava bojāgājušā vīra uzvārdu, ar kuru dzīvojām civillaulībā piecus gadus (diemžēl apprecēties tā arī nepaspējām).

A
atbild:
01. oktobrī, 2019
Gatis Graustiņš
juriskonsults

Uzvārda maiņu, dodoties laulībā, nosaka Civillikuma 86. pantsnoslēdzot laulību, laulātie pēc savas vēlēšanās izraugās viena laulātā pirmslaulības uzvārdu par savu kopējo uzvārdu.

Tas diemžēl nozīmē, ka, nestājoties laulībā, dzīvesbiedra uzvārdu uz Civillikuma 86. panta pamata iegūt nevar.

Uzvārda maiņa, nestājoties laulībā, iespējama tikai saskaņā ar “Vārda, uzvārda un tautības ieraksta maiņas likumu”, tomēr arī šī likuma 2. panta pirmajā daļā uzskaitītais tiešā veidā neparedz iespēju mainīt uzvārdu Jūsu minēto motīvu dēļ.

Pretēji tam, ka tiesību normas tiešā veidā neparedz iespēju iegūt neprecējušos dzīvesbiedru uzvārdu, Jums var ieteikt mēģināt veikt 4. panta pirmajā daļā minētās darbības “Persona, kura vēlas mainīt savu uzvārdu, iesniedz dzimtsarakstu nodaļai attiecīgu rakstveida iesniegumu, kurā norāda uzvārda ieraksta maiņas iemeslu” un pamatot uzvārda maiņu tā, ka esošais uzvārds apgrūtina Jūsu iekļaušanos sabiedrībā. Augstākā tiesa ir atzinusi, ka personas vārda un uzvārda maiņa uz šī pamata ir saistīta ar personas identitātes izjūtu, kas dažādu apstākļu dēļ var mainīties. Vienlaikus Augstākā tiesa atzīst, ka tiesībām mainīt vārdu un uzvārdu noteiktie ierobežojumi ir interpretējami un piemērojami iespējami šauri, tāpēc, mēģinot veikt uzvārda maiņu, tomēr jārēķinās ar iespējamu atteikumu.

Skat. Augstākās tiesas 2018. gada 16. aprīļa spriedumu lietā Nr. SKA–528/2018 (pieejams: http://www.at.gov.lv/downloadlawfile/5456), kā arī civillaulības definīciju.

Labs saturs
4
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 47 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas