E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 17895
Lasīšanai: 2 minūtes
4
4

Vai var izlabot pārrakstīšanās kļūdu administratīvā pārkāpuma protokolā

Publicēts pirms 4 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
03. septembrī, 2019
Elizabete

Labdien! Policija man sastādīja administratīvā pārkāpuma protokolu, bet protokola datumā pieļāva kļūdu, ierakstīja citu gadu. Policija savu kļūdu nelaboja. Neskatoties uz to, Rīgas pilsētas Administratīvā komisija izskatīja protokolu un pieņēma lēmumu piemērot man sodu. Administratīvā komisija tikai noteica: tā ir acīmredzama pārrakstīšanās kļūda. Protokolu nelaboja. Vai šī ir likumīga Administratīvās komisijas rīcība?

A
atbild:
05. septembrī, 2019

Saskaņā ar Administratīvā procesa likuma 72. panta 1. daļu iestāde jebkurā laikā administratīvā akta tekstā var izlabot acīmredzamas pārrakstīšanās vai matemātiskā aprēķina kļūdas, kā arī citas kļūdas un trūkumus, ja tas nemaina lēmuma būtību. Savukārt šī paša panta 2. daļa noteic, ka adresātam ir tiesības prasīt, lai šā panta pirmajā daļā minētās kļūdas izlabo.

Tas nozīmē: ja kompetentā iestāde, sastādot administratīvā pārkāpuma protokolu, tajā pieļauj nebūtiskas kļūdas (piemēram, pārrakstīšanās kļūdas), kas nemaina lietas (pārkāpuma) būtību, neietekmē tā būtiskos apstākļus un nav par pamatu administratīvās pārkāpuma lietas nepareizai (kļūdainai) izskatīšanai, tad šādu kļūdu labošana ir pieļaujama jebkurā laikā. Savukārt adresātam (Jums) ir tiesības prasīt šādu kļūdu labot.

Pieļautās kļūdas nelabošana (no iestādes puses un pēc iestādes iniciatīvas) nevar būt par pamatu nepamatota lēmuma pieņemšanai lietā. Līdz ar to, ja iestāde lietas izskatīšanas procesā ir rīkojusies tiesiski, tad arī tās pieņemtais lēmums ir tiesisks.

Labs saturs
4
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas