E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 17802
Lasīšanai: 2 minūtes

Ikgadējais atvaļinājums grūtniecei

Publicēts pirms 4 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
17. augustā, 2019
Marina

Labdien! Man no 28.10. jāiet dekrētā. Man ir palikušas 14 atvaļinājuma dienas, kuras gribu izmantot pirms dekrēta. Vai es drīkstu paņemt klāt vēl 14 atvaļinājuma dienas, lai kopā sanāktu 28 dienas? Ja pareizi saprotu, šīs dienas būs avansā un, atgriežoties darbā pēc dekrēta, tās tiks atskaitītas no ikgadējā atvaļinājuma.

A
atbild:
29. augustā, 2019
Lidija Dārziņa
LV portāls

Darba likuma 150. panta ceturtā daļa paredz grūtniecei tiesības pēc viņas pieprasījuma ikgadējo apmaksāto atvaļinājumu izmantot pirms grūtniecības un dzemdību atvaļinājuma vai tieši pēc tā neatkarīgi no laika, kurā sieviete bijusi nodarbināta pie attiecīgā darba devēja.

Valsts darba inspekcijas informācijā (atbildēs uz jautājumiem) par ikgadējā apmaksātā atvaļinājuma piešķiršanu sievietēm grūtniecības stāvoklī vai pēc dzemdībām skaidrots: sievietēm ir tiesības pieprasīt, un darba devējam ir pienākums piešķirt pilnu ikgadējo apmaksāto atvaļinājumu pirms grūtniecības un dzemdību atvaļinājuma vai uzreiz pēc tā neatkarīgi no darba tiesisko attiecību ilguma, kā arī neatkarīgi no nostrādātā darba laika tekošajā gadā, par kuru šāds atvaļinājums nav izmantots.

Tātad darba devējs nav tiesīgs atteikt piešķirt pilnu (4 nedēļas, neskaitot svētku dienas) ikgadējo apmaksāto atvaļinājumu.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas