E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 17632
Lasīšanai: 2 minūtes
1
3
1
3

Pēc kādiem kritērijiem nosaka invaliditāti uz mūžu

Publicēts pirms 4 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
01. augustā, 2019
Leonids

Labdien! Man ir jautājums par invaliditāti. Mana diagnoze – sintētiskā aortas protēze. Man jau otro reizi ir noteikta otrā invaliditātes grupa (uz 2 gadiem). Saskaņā ar Ministru kabineta noteikumiem Nr. 805 7. pielikuma 10. pantu pēc manas diagnozes invaliditāti piešķir uz mūžu bez atkārtotas invaliditātes ekspertīzes. Vai ir pareizi, ka VDEAK man ir noteikusi atkārtotu veselības ekspertīzi?

A
atbild:
05. augustā, 2019
Lidija Dārziņa
LV portāls

Invaliditātes noteikšanā tiek ņemta vērā ne tikai medicīniskā informācija, bet arī funkcionēšanas novērtējums. Tas nozīmē, ka invaliditātes ekspertīze nav balstīta tikai uz diagnozi (kā savulaik), bet tiek ņemti vērā arī slimības dēļ radušies aktivitāšu un funkcionēšanas ierobežojumi.

Noteikumi Nr. 805 par prognozējamas invaliditātes, invaliditātes un darbspēju zaudējuma noteikšanas kritērijiem, termiņiem un kārtību paredz arī to, ka invaliditāti uz mūžu bez atkārtotas ekspertīzes var noteikt gadījumā, ja cilvēkam piecu gadu laikā konstatē neatgriezeniskus funkcionēšanas jeb veselības traucējumus.

Veselības traucējumu un funkcionālo spēju novērtēšanas kritēriji ir uzskaitīti MK noteikumu 5. pielikumā, kurā teikts, ka pamats lēmuma pieņemšanai par invaliditāti un darbspēju zaudējumu ir veselības traucējumu un funkcionālo spēju kopējais novērtējums.

Veselības un darbspēju ekspertīzes ārstu valsts komisijas (VDEĀVK) lēmumu var pārsūdzēt komisijas vadītājam. Ja arī šis lēmums neapmierina, var vērsties tiesā.

Labs saturs
3
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 43 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas