E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 1759
Lasīšanai: 3 minūtes
22
22

Atšķirība starp tiesas lēmumu un spriedumu

Publicēts pirms 11 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
03. janvārī, 2013
Santa Gribuste

Ar ko atšķiras tiesas lēmums no tiesas sprieduma?

A
atbild:
25. janvārī, 2013

 Saskaņā ar procesuālo likumu normām tiesas nolēmumi ir spriedumi un lēmumi. Tiesas nolēmumu, ar kuru lietu izspriež pēc būtības, tiesa taisa sprieduma veidā, savukārt tiesas nolēmumu, ar kuru lieta netiek izspriesta pēc būtības, pieņem lēmuma veidā.

Tātad, kā jau minēts, konkrētāk šis jautājums atsevišķi ir regulēts katras nozares procesuālajā likumā. Proti, Civilprocesa likuma 189.pants noteic, ka tiesas nolēmumu, ar kuru lietu izspriež pēc būtības, tiesa taisa sprieduma veidā un pasludina Latvijas Republikas vārdā. Spriedumu taisa un pasludina pēc lietas izskatīšanas, tam jābūt likumīgam un pamatotam. Savukārt Civilprocesa likuma 229.pants noteic, ka tiesas nolēmumu, ar kuru lieta netiek izspriesta pēc būtības, pieņem lēmuma veidā. Lēmumu sastāda atsevišķa procesuālā dokumenta veidā vai ieraksta tiesas sēdes protokolā un pasludina pēc tā pieņemšanas, vai noformē rezolūcijas veidā.

Kriminālprocesa likuma 319.pants noteic, ka tiesas nolēmumi ir tiesas spriedumi un lēmumi. Tiesas spriedums ir tiesas nolēmums par apsūdzētā vainu vai nevainīgumu, soda piemērošanu vai nepiemērošanu, kā arī attaisnošanu vai atbrīvošanu no soda. Tiesa pieņem lēmumu par jautājumiem, kas jāizlemj, sagatavojot krimināllietu izskatīšanai tiesas sēdē, lietas iztiesāšanas gaitā un nododot spriedumu izpildei. Tiesas spriedumus, bet likumā noteiktajos gadījumos arī lēmumus, noformē rakstveidā.

Administratīvā procesa likuma 246.pants noteic, ka tiesas nolēmumu, ar kuru lietu izspriež pēc būtības, taisa tiesas sprieduma veidā un pasludina Latvijas tautas vārdā. Spriedumu taisa un pasludina pēc lietas izskatīšanas, tam jābūt tiesiskam un pamatotam. Savukārt 285.pants noteic, ka tiesas nolēmumu, ar kuru lieta netiek izspriesta pēc būtības, pieņem lēmuma veidā. Lēmumu sastāda atsevišķa procesuālā dokumenta veidā, rezolūcijas veidā vai ieraksta tiesas sēdes protokolā. Lēmumu, kas tiek pieņemts lietas izskatīšanas laikā, var ietvert arī spriedumā. Par tiesneša procesuālo darbību, kas izpildīta ārpus tiesas sēdes, pieņem lēmumu, ko noformē atsevišķa procesuālā dokumenta vai rezolūcijas veidā. Turklāt lēmumu var noformēt rezolūcijas veidā, ja tas nav pārsūdzams.

Labs saturs
22
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 1 jautājumu. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas