E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 17558
Lasīšanai: 3 minūtes
3
3

Darba attiecību izbeigšana veselības stāvokļa dēļ

Publicēts pirms 4 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
17. jūlijā, 2019
Guntra

Labdien! Mans tuvinieks – 2. grupas invalīds ar psihisku saslimšanu – strādāja smagu fizisku darbu kokzāģētavā. Viņam pasliktinājās veselība, un viņš grib iet prom no darba, pašlaik ir paņēmis slimības lapu. Kā viņš var pārtraukt darba attiecības, neatstrādājot vienu mēnesi, un kā labāk noformēt uzteikumu?

A
atbild:
18. jūlijā, 2019
Zaida Kalniņa
LV portāls

Darba attiecību izbeigšanas procesā darbinieka veselības stāvokļa dēļ korektākais risinājums ir darba devēja uzteikums atbilstoši Darba likuma 101. panta pirmās daļas 7. punktam. Tādā gadījumā darbinieks saņem arī atlaišanas pabalstu – atbilstoši nostrādātajam laikam. Jo darbiniekam veselības stāvokļa dēļ pašam no darba nebūtu jāaiziet. Taču, lai šādu procesu realizētu, ir nepieciešams arodārsta atzinums, ka darbinieks nespēj veikt konkrētu darbu veselības stāvokļa dēļ. Lai to nokārtotu, nav nepieciešams ilgs laiks.

Darbinieks ir tiesīgs jebkurā brīdī iesniegt darba devējam uzteikumu (arī laikā, kad ir paņemta darbnespējas lapa), pamatojoties uz Darba likuma 100. pantu. Uzteikumā nav nepieciešams norādīt iemeslu, kāpēc darba attiecības izbeidz, jānorāda tikai likumīgais pamatojums. Šāda uzteikuma maksimālais termiņš ir viens mēnesis, kas sākas no uzteikuma saņemšanas brīža. Jāpiebilst, ka ne vienmēr darbiniekam ir jānostrādā viens mēnesis, lai darba attiecības izbeigtu. Puses var vienoties, ka tiek nostrādāts mazāks laiks vai darba ņēmējs uzreiz tiek atbrīvots no darba.

Tiesisks risinājums var būt arī darbinieka iesniegums darba devējam par darba attiecību izbeigšanu pēc abpusējas vienošanās, pamatojoties uz Darba likuma 114. pantu. Tādā gadījumā iesniegumā jau var norādīt konkrēto datumu, ar kuru vēlas darba attiecības izbeigt. Vienošanās tekstu sagatavos darba devējs, un abām pusēm tā būs jāparaksta. Šāds darba attiecību izbeigšanas pamatojums dod tiesības noformēt bezdarbnieka statusu un saņemt bezdarbnieka pabalstu jau no pirmā mēneša. Atlaišanas pabalstu gan darba devējam nav pienākuma izmaksāt.

Labs saturs
3
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas