E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 17550
Lasīšanai: 3 minūtes
TĒMA: Drošība

Ja uz mājas jumta uzkrīt koks

Publicēts pirms 4 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
16. jūlijā, 2019
Jelena

Labdien! Uz mūsu privātmājas jumta uzkrita koks (garāks pa 6–7 metriem), tika zvanīts glābējiem, viņi teica, ka privātmājā to vajag atrisināt pašiem, respektīvi, nolīgt komandu, viņi bez maksas to nedarot. Jautājums: ja tas apdraud cilvēka dzīvību, vai tad nav uzreiz jāierodas? Pēc divām stundām viss koks nokrita zemē, jumtā caurums. Labi, neviena nebija klāt, citādi būtu uzkritis uz galvas. Kur tagad vērsties? Ir fotogrāfijas pirms negadījuma un pēc tā.

A
atbild:
06. augustā, 2019
Latvijas Zvērinātu advokātu kolēģija
Ieva Timermane, zvērināta advokāte

Ir saprotams lasītājas sašutums par nesadzirdētu palīdzības saucienu, tādēļ būtu jānoskaidro, kā varēja rasties šāda komunikācijas kļūda un atbildība tik draudīgajos apstākļos. Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta pienākums ir sniegt palīdzību sakarā ar uguns, vētras, plūdu, rūpnieciskā piesārņojuma un radioaktīvo apdraudējumu. Tāpat dienests veic glābšanas darbus pēc stihiskiem postījumiem un ceļu satiksmes negadījumiem, veic iedzīvotāju informēšanu un preventīvu iepriekšminēto apdraudējumu novēršanu. To nosaka Civilās aizsardzības un katastrofu pārvaldīšanas likums un dienesta nolikums.

Piemēram, ja koks būtu uzkritis tādā veidā, ka cilvēki būtu iesprostoti, vai arī, saprātīgi rīkojoties (neveicinot tā turpmāku gāšanos un neuzturoties nenostiprinātā krītošā koka tuvumā paredzamā krišanas virzienā), nav iespējams izvairīties no savainojuma, glābšanas dienestam būtu jāveic seku likvidēšanas pasākumi, jo dienestam jānodrošina minimālās iedzīvotāju pamatvajadzības, kas saistītas ar cilvēku izdzīvošanu, kā arī jāaptur vai jāmazina veselības, vides un īpašuma apdraudējums.

Jāņem vērā, ka Civilās aizsardzības un katastrofu pārvaldīšanas likums paredz objekta īpašnieka atbildību par to, lai īpašums neradītu apdraudējumu cilvēku, vides un cita īpašuma drošībai. Līdz ar to iespējami gadījumi, kad zaudējumu atlīdzībai var prasīt kompensāciju no teritorijas īpašnieka vai apdrošinātāja, ja īpašums ticis apdrošināts.

Atsūtītajā vēstulē nav minēts, vai koks ir audzis vēstules autores īpašumā vai kaimiņam vai pašvaldībai piederošajā teritorijā. Lai pilnībā izvērtētu situāciju, svarīgi arī būtu noskaidrot koka krišanas iemeslu – vai tas noticis ceļu satiksmes negadījuma dēļ, vētras laikā vai neveiksmīgu dārza darbu dēļ, varbūt tas ir nokaltis.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas