E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 17533
Lasīšanai: 5 minūtes
TĒMA: Nodokļi
1
2
1
2

Pašnodarbinātais iemaksas veic atkarībā no mēneša ienākuma

Publicēts pirms 4 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
14. jūlijā, 2019
Sandis

Labdien! Esmu pašnodarbinātais (sniedzu muzikālos pakalpojumus), iesniedzu pārskatu par 2. ceturksni. 1. ceturksnī peļņas vispār nebija, tāpēc neiesniedzu neko. 2. ceturksnī pirmie divi mēneši ir vispār bez ienākumiem, tikai zaudējumiem: 100 eiro katru mēnesi. Trešais mēnesis ir plusos (600 eiro virs minimālās algas). Kā man tagad jāaprēķina maksājamais nodoklis? Vai pirmie 2 mēneši mīnusā ar zaudējumiem pazūd un netiek ieskaitīti ceturkšņa izdevumos, jo ir rakstīts, ka līdz 50 eiro neiesniedz pārskatu par mēnesi. Vai no 600 eiro, ko saņēmu 3. mēnesī, jāatdod visi nodokļi? Tas būtu vienīgais ienākums manā ceturksnī, man jāatdod 138 eiro + vēl starpība no 600 – 430 = 170, no tiem vēl 5%? Vai man jāmaksā nodoklis, sarēķinot visa ceturkšņa ienākumus? Tas būtu 600 – 300, un no 300 eiro jānomaksā 5%? Zinu, ka man ir jāmaksā no peļņas, bet vai peļņas mēnesī vai ceturksnī? Ir piemēri internetā par nullēm katru mēnesi, un ir peļņa mēnesī, tad maksā par šo peļņu nodokli, bet es negribētu uzskatīt, ka 100 eiro mīnusā katru mēnesi ir par nullēm tajā mēnesī. Vai tie divi pirmie mēneši mīnusā neskaitās vispār? Jābraukā ir, telefons jāmaksā ir, rēķini jāmaksā ir, aparatūra jālabo, jāuztur ir, reklāmas ieraksti jātaisa ir utt... Vai izdevumos var likt visu, bez kā mana darbība nebūtu iespējama (vokālās mācības, apstrādes/fonogrammu veidošanas programmas iegāde, papildu stilu iegāde, programmas spraudņu iegāde u. c.)? Kas ir attaisnotie izdevumi muzikālo pakalpojumu sniedzējam/izpildītājam? Nekur neatradu informāciju, kurā tiktu pieminēts šāds gadījums, tāpēc esmu neizpratnē un gribētu rast atbildi.

A
atbild:
31. jūlijā, 2019
Lidija Dārziņa
LV portāls

Nodokļu normatīvajos aktos, protams, nav noteikts regulējums pilnīgi visiem un visdažādākajiem saimnieciskās darbības veidiem.

Ja esat nolēmis grāmatvedību kārtot patstāvīgi, nevis izmantot profesionālu grāmatvežu vai nodokļu konsultantu pakalpojumu un ja ir daudzi neskaidri jautājumi, tad būtu ieteicams izmantot iespēju apmeklēt Valsts ieņēmumu dienesta bezmaksas seminārus. Tādi ir arī saimnieciskās darbības sācējiem, informācija par semināru laiku un vietu ir atrodama VID tīmekļa vietnē. VID par tiem atgādina arī sociālajos tīklos.

Ir divi pamatmaksājumi, ja ir reģistrēta saimnieciskā darbība, ja esat pašnodarbinātais. Saskaņā ar likumu “Par valsts sociālo apdrošināšanu” ir jāveic valsts sociālās apdrošināšanas obligātās iemaksas (VSAOI).

Pašnodarbinātajam, kura ienākumi mēnesī ir mazāki par valstī noteikto minimālo algu (430 eiro), ir jāveic sociālās iemaksas – 5% pensiju apdrošināšanai. Par gadā gūtajiem pirmajiem 50 eiro iemaksas neveic.

Pašnodarbinātajam, kuru ienākums mēnesī sasniedz vai pārsniedz minimālās algas apmēru, jāveic VSAOI 32,15% vismaz no 430 eiro par katru mēnesi, kurā ir šādi ienākumi. Savukārt no starpības starp reālajiem ienākumiem mēnesī un 430 eiro papildus jāmaksā VSAOI 5%  pensijas apdrošināšanai. Ienākumus iemaksām nesummē, maksā atkarībā no tā, kāds ir bijis ienākums mēnesī. Tātad – vai tikai 5% vai 32,15%, vai 32,15% + 5%.

Pašnodarbinātais veic obligātās iemaksas un iesniedz ziņojumu VID līdz ceturksnim sekojošā mēneša 15. datumam.

Informācija par to, kā aprēķināmas sociālās iemaksas, ir atrodama Valsts ieņēmumu dienesta informatīvajos un metodiskajos materiālos.

Iedzīvotāju ienākuma nodokli (IIN) maksā, deklarējot ienākumus nākamajā gadā no 1. marta līdz 1. jūnijam. Ar IIN apliekamo ienākumu no saimnieciskās darbības nosaka kā ieņēmumu un ar to gūšanu saistīto izdevumu starpību.

Uz saimnieciskās darbības izdevumiem ir attiecināmi tikai tie izdevumi, kuri nepieciešami saimnieciskās darbības nodrošināšanai un kuri ir pamatoti ar attaisnojuma dokumentiem.

Saimnieciskās darbības izdevumu uzskaitījums ir sniegts likuma “Par iedzīvotāju ienākuma nodokli” 11. panta trešajā daļā:

  • izdevumi par iegādātām izejvielām, materiāliem, pusfabrikātiem, izstrādājumiem, par inventāru, kura vērtība nepārsniedz 1000 eiro, par precēm, kurināmo un enerģiju;
  • izdevumi, kas saistīti ar algotā darbaspēka izmantošanu likumdošanas aktos atļautajos gadījumos;
  • komandējumu, reklāmas, kancelejas, pasta, telegrāfa, teleksa, telefaksa, mārketinga un mākslas darbu taksācijas izdevumi;
  • pamatlīdzekļu nolietojums, ko aprēķina saskaņā ar šā likuma 11.5. pantu un Ministru kabineta noteikumos noteikto kārtību;
  • izdevumi, kas saistīti ar pamatlīdzekļu kārtējo remontu;
  • nomas un īres maksa u. c.

Ar saimniecisko darbību saistītie izdevumi tiek piemēroti apmērā, kas nepārsniedz 80% no fiziskās personas kopējiem saimnieciskās darbības ieņēmumiem. Izdevumu ierobežojuma apmēru nepiemēro par pirmajiem diviem saimnieciskās darbības gadiem.

Ir arī izdevumi, ko iekļauj pilnā apmērā (valsts sociālās apdrošināšanas obligātās iemaksas; nekustamā īpašuma nodoklis; pamatlīdzekļu nolietojums u. c.)

VID tīmekļa vietnē sadaļā par iedzīvotāju ienākuma nodokli ir skaidrojoši informatīvie un metodiskie materiāli arī par šo nodokli.

Labs saturs
2
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 60 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas