E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 17461
Lasīšanai: 4 minūtes
TĒMA: Mājoklis
2
10
2
10

Ja dzīvokļos ir blaktis

Publicēts pirms 4 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
08. jūlijā, 2019
Anonīms

Labdien! Dzīvoju DZīKS kooperatīva daudzdzīvokļu mājā, un divos dzīvokļos ir blaktis. Mājas apsaimniekotājs atsakās risināt problēmu un apgalvo, ka tas jādara iedzīvotājiem pašiem un arī jāapmaksā pašiem. Indēt blaktis katrā dzīvoklī atsevišķi un neapstrādāt koplietošanas telpas ir neefektīvi un dārgi. Jāņem vērā – katru mēnesi visi iedzīvotāji maksā apsaimniekošanas maksu. Kam pēc likuma ir pienākums veikt dezinfekcijas pasākumus kooperatīva mājās? Ja tas jādara apsaimniekotājam, tad kā iedzīvotāji var viņu “piespiest” veikt šos pasākumus? Vai dezinsekcija pēc likuma jāveic par naudu, kuru iekasē kā “apsaimniekošanas maksu”, vai arī tā jāapmaksā iedzīvotājiem? Paldies!

A
atbild:
09. jūlijā, 2019
Inese Helmane
LV portāls
Latvijas Namu pārvaldītāju un apsaimniekotāju asociācija
Ģirts Beikmanis, valdes priekšsēdētājs

Epidemioloģiskās drošības likuma 27. pants nosaka: teritorijas un objektu uzturēšana un sakopšana, nodrošinot kaitīgo posmkāju un grauzēju iznīcināšanu un nepieļaujot to ieviešanos, ir teritorijas vai objekta īpašnieka vai viņa pilnvarotas personas (ja tāda ir) pienākums.

Ministru kabineta noteikumi Nr. 906 “Dzīvojamās mājas sanitārās apkopes noteikumi” nosaka: dzīvojamās mājas teritorijā, tajā skaitā dzīvojamās mājas koplietošanas telpās, laikus nodrošināmi citi nepieciešamie pasākumi, lai nepieļautu grauzēju un kukaiņu savairošanos un izplatīšanos. Ja dzīvojamās mājas pārvaldītājs konstatē, ka nepieciešams veikt dzīvojamās mājas koplietošanas telpu dezinfekciju, dezinsekciju vai deratizāciju, viņš vismaz piecas darbdienas iepriekš rakstiski informē dzīvojamās mājas īpašniekus un citas mājā dzīvojošās personas par attiecīgajām darbībām, kas tiks veiktas atklātā apdraudējuma novēršanai.

Ministru kabineta noteikumi Nr. 618 “Dezinfekcijas, dezinsekcijas un deratizācijas noteikumi” nosaka: profilaktiskās dezinsekcijas un deratizācijas pakalpojumus objektā vai teritorijā veic īpaši apmācīts darbinieks – dezinfektors, kuram ir vidējā izglītība vai profesionālā pamatizglītība un kurš ir apguvis dezinfektora mācību programmu.

Dzīvokļa īpašuma likuma 10. pants nosaka: dzīvokļa īpašnieka pienākums ir segt dzīvojamās mājas pārvaldīšanas izdevumus šā likuma 13. pantā noteiktajā kārtībā. Iespējams, ka dzīvojamās mājas pārvaldīšanas līgumā ir paredzēta samaksa par koplietošanas telpu dezinfekciju, dezinsekciju vai deratizāciju. Ja tā nav, tad apsaimniekotājs par šo darbu veikšanu katram dzīvokļa īpašniekam izraksta atsevišķu rēķinu.

Mājas īpašniekiem ir iespējams vērst apsaimniekotāja uzmanību par blaktīm kaimiņu dzīvokļos, un, iespējams, dzīvokļu īpašnieki par saviem finanšu līdzekļiem piekritīs veikt dezinsekciju. Bet, ja grauzēji un kukaiņi parādās koplietošanas telpās un apsaimniekotājs neveic dezinsekciju, tad var vērsties ar rakstisku iesniegumu Veselības inspekcijā. To var iesniegt personīgi vai nosūtīt pa pastu (uz adresi Klijānu ielā 7, Rīgā, LV-1012) vai elektroniski, izmantojot e-pakalpojumu “Elektronisks iesniegums” Veselības inspekcijai. Informāciju var iegūt, zvanot pa tālruni 67819685 vai zvanot uz Inspekcijas reģionālo kontroles nodaļu.

Labs saturs
10
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 45 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas