E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 17208
Lasīšanai: 2 minūtes
1
1

Kā prasīt komersantam saistību izpildi

Publicēts pirms 4 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
08. jūnijā, 2019
Arnis

Labdien! Biju nolēmis iegādāties iekārtu vienā no Latvijas uzņēmumiem (SIA). Saņēmu no iepriekš minētā uzņēmuma avansa maksājuma uzdevumu. Nosūtīju avansa maksājuma uzdevumā norādīto summu (avansu) 80% apmērā no iekārtas pilnās vērtībās (starpbanku pārskaitījums). Vairākas reizes esmu centies kontaktēties ar iekārtas pārdevēju, bet pārdevējs neliekas ne zinis. Gribētu pajautāt – kā juridiski likumīgi man atgūt iemaksāto avansa summu? Ir pieejama e-pasta sarakste ar solītās preces piegādātāju, kā arī ir saņemtais maksājuma uzdevums, izdruka no bankas par avansa maksājuma pārskaitījumu.

A
atbild:
12. jūnijā, 2019

Jums būtu jāsagatavo rakstiska pretenzija, kurā jānorāda pārdevēja saistību pārkāpums, t.i., balstoties uz iepriekšēju vienošanos (līguma nosacījumiem), kādus nosacījumus pārdevējs neievēro. Jānorāda, ka esat saņēmis avansa rēķinu, kas ir apmaksāts, taču iekārta solītajā termiņā nav piegādāta. Bez minētā pretenzijā būtu jānorāda Jūsu prasījumi par iemaksātās naudas atmaksu vai iekārtas piegādi. Naudas atmaksas prasījuma gadījumā ir jānorāda norēķinu konts, kurā naudas līdzekļi ieskaitāmi. Minētā pretenzija ir jānosūta piegādātājam uz tā juridisko adresi ierakstīta pasta sūtījuma veidā (saglabājot pierādījumus par sūtījuma izsniegšanu).

Ja uzņēmums Jūsu noteiktajā termiņā prasījumus neizpilda, Jums ir tiesības vērsties vispārīgās jurisdikcijas tiesā ar prasības pieteikumu par naudas līdzekļu atmaksu. Prasība ceļama saskaņā ar Civilprocesa likuma 26. panta 2. daļas nosacījumiem.

Šajā situācijā ir piemērojamas Komerclikuma un Civillikuma normas attiecībā uz pirkuma un piegādes līgumu.

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 222 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas