E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 17207
Lasīšanai: 3 minūtes
7
7

Sasniedzot pensijas vecumu, invalīdam tiek piešķirta vecuma pensija

Publicēts pirms 4 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
08. jūnijā, 2019
Žanna

Veselības un darbspēju ekspertīzes ārstu valsts komisija (VDAEK) manai māsai (45 gadi, invaliditātes pensija 150 eiro, diagnoze Erba slimība abās rokās, darba stāžs 4 gadi) iedevusi 3. grupu kopš bērnības uz mūžu, bet atrast sev piemērotu, ļoti vieglu darbu viņa nevar. VDEAK teica, ka ir 50% darba spēju zudums. Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūra (VSAA) māsai apliecināja, ka vecuma pensijai nepieciešams pensijas kapitāls (1000 eiro vecuma pensijai nepieciešams apmēram 95 000 eiro pensijas kapitāls) vai arī viņa pati var krāt pensiju 3. līmenī, sākot no 200 eiro mēnesī. Māsai nav ko krāt, un nopelnīt viņa nav spējīga. Kāpēc invalīdiem kopš bērnības nepieciešams vecuma pensijas kapitāls? Vai tādiem invalīdiem ir tiesības pilnvērtīgi dzīvot Latvijā, un kāda var būt vecuma pensija, ja darba stāžs ir 4 gadi? Vai nākotnē paredzētas kādas likuma izmaiņas?

A
atbild:
18. jūnijā, 2019
Lidija Dārziņa
LV portāls

Invaliditātes pensijas saņēmējs, ja strādā, vienlaikus var saņemt arī invaliditātes pensiju. No darba samaksas veiktās iemaksas veido pensijas kapitālu. Sasniedzot pensijas vecumu, invaliditātes pensijas vietā tiek piešķirta vecuma pensija. Ja invaliditātes pensija ir lielāka par aprēķināto vecuma pensiju, cilvēks saņem vecuma pensiju, kas noteikta invaliditātes pensijas apmērā.

Nav obligātas prasības uzkrāt pensijas kapitālu. Ja cilvēks strādā, kapitāls veidojas, jo darba devējs un pats strādājošais veic sociālās apdrošināšanas iemaksas.

Par nestrādājošiem cilvēkiem ar invaliditāti neatkarīgi no piešķirtās invaliditātes grupas iemaksas pensiju apdrošināšanai tiek veiktas no valsts budžeta. Piešķirot vecuma pensiju, periods, kad persona saņēma invaliditātes pensiju un nestrādāja, tiek ieskaitīts apdrošināšanas stāžā.

Latvijā valsts vecuma pensiju saņem 450 tūkstoši cilvēku. Tikai apmēram 5000 cilvēku pensija ir 1000 eiro un lielāka. Par 1500 eiro lielāku vecuma pensiju saņem 2400 cilvēku.

Latvijā ir gandrīz 200 tūkstoši personu ar invaliditāti. Valsts iespēju robežās visiem sniedz atbalstu, solidāri par to maksā visa sabiedrība.

Daudziem cilvēkiem ir mazi ienākumi, mazas pensijas. Ja nepieciešama papildu palīdzība, iedzīvotāji pēc tās var vērsties savas pašvaldības sociālajā dienestā.

Labs saturs
7
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 50 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas