E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 17195
Lasīšanai: 2 minūtes

Darba devēja uzteikuma tiesības

Publicēts pirms 4 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
06. jūnijā, 2019
Kristine

Labdien! Esmu bērna kopšanas atvaļinājumā kopš 2018. gada augusta, šodien, t.i., 2019. gada jūnijā, uzzinu, ka manā elektroniskajā algas nodokļa grāmatiņā veiktas izmaiņas un ar 31.05.2019. ir izbeigtas manas darba attiecības, kaut arī BKA beidzas 2020. gada februārī. Vai darba devējam ir tiesības pārtraukt darba attiecības, vai pienākas kādas kompensācijas, un vai vecāku pabalsts no tā necietīs?

A
atbild:
10. jūnijā, 2019
Lidija Dārziņa
LV portāls

Algas nodokļa grāmatiņa (kas tagad ir tikai elektroniski) ir nodokļu dokuments, nevis dokuments, ar kura starpniecību tiek kārtotas darba tiesiskās attiecības.

Bērna kopšanas atvaļinājumā esošu darbinieku darba devējs nevar atlaist. To nosaka Darba likuma 156. panta ceturtā daļa: darbiniekam, kurš izmanto bērna kopšanas atvaļinājumu, tiek saglabāts iepriekšējais darbs. Ja tas nav iespējams, darba devējs nodrošina līdzīgu vai līdzvērtīgu darbu ar darbiniekam ne mazāk labvēlīgiem darba apstākļiem un nodarbinātības noteikumiem.

Darba tiesiskās attiecības, tajā skaitā gadījumus, kad darba devējs var uzteikt darbu, nosaka Darba likuma 101. pants. Tajā ir paredzēta situācija, ka darba devējs var uzteikt darbu, ja tiek likvidēts darba devēja uzņēmums. Darba devējam ir pienākums rakstveidā paziņot darbiniekam par tiem apstākļiem, kas ir darba līguma uzteikuma pamatā.

Jebkuram darbiniekam, izbeidzot darba tiesiskās attiecības, pēdējā dienā no darba devēja ir jāsaņem visas naudas summas, kas atbilstoši likumam un darba līgumam viņam pienākas (neizmantotā atvaļinājuma kompensācija proporcionāli nostrādātajam laikam, ja ir neizmantots atvaļinājums, atlaišanas pabalsts).

Kas attiecas uz vecāku pabalstu, ko maksā Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūra, to ir tiesības saņemt visu periodu, kādu šī pabalsta saņemšanai vecāks ir izvēlējies – līdz bērna viena gada vecumam vai līdz bērna 1,5 gadu vecumam.

Lai noskaidrotu situāciju darbavietā, Jums ir jāsazinās ar darba devēja personāla daļu.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas