E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 17122
Lasīšanai: 3 minūtes
TĒMA: Mājoklis
6
6

Par kaķiem pagrabā

Publicēts pirms 4 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
03. jūnijā, 2019
Jana Kalniņa-Bērziņa

Labdien! Daudzdzīvokļu mājas kopīpašuma daļā, proti, pagrabtelpās, ir bojāts siltumtrases siltinājums. Bojājumu ilgstoši veicina viena dzīvokļa īpašniece, atļaujot pagrabtelpās iekļūt kaķiem, kurus viņa baro pie mājas. Kaķi ar nagiem regulāri noplēš siltumtrases siltinājumu. Siltumtrases bojājumi vērojami visas mājas garumā. Uz citu dzīvokļu īpašnieku un pārvaldnieka iebildumiem persona nereaģē un turpina pagrabtelpās izmitināt klaiņojošos kaķus gan ziemā, gan vasarā. Papildus, paaugstinot zādzību risku, regulāri tiek atstātas neaizslēgtas pagrabtelpas ārdurvis, lai kaķi varētu sasildīties vai patverties no saules. Tāpat pagrabtelpās regulāri tiek ieslēgta elektrība, lai kaķiem nebūtu jāuzturas tumsā: par elektrību kopīpašumā maksā visi mājas dzīvokļu īpašnieki. Kā rīkoties, lai izbeigtu kopīpašuma bojāšanu un lieku izdevumu rašanos?

A
atbild:
27. jūnijā, 2019
Mudīte Luksa
speciāli LV portālam

Saistībā ar kaķu izskaušanu no dzīvojamās mājas pagraba ir grūti dot konkrētu padomu, jautājumu komentē Latvijas Nekustamā īpašuma pārvaldnieku asociācijas vadītājs Vitolds Peipiņš. “Atsevišķās mājās šāda problēma ir, un ar to ir grūti tikt galā. Taču jāņem vērā, ka šeit svaru kausos ir liktas viena dzīvokļa īpašnieka intereses pret vairākuma interesēm. Pirmkārt, nama pārvaldnieks var nosūtīt attiecīgajai dzīvokļu īpašniecei rakstveida vēstuli ar prasību pārtraukt kaķu barošanu un iemitināšanu koplietošanas telpās un brīdinājumu – ja tas netiks ievērots, viņai liegs piekļuvi šīm telpām. Ja prasība netiek ievērota, var nomainīt pagrabtelpas atslēgas un kaķu uzturētājai tās neizsniegt. Nama pārvaldnieks arī var dot uzdevumu sētniekam pagalmā novākt visus barības trauciņus. Taču, pirms rīkoties, saziņai ar kaķu kolonijas atbalstītāju ir jābūt. Tomēr šāda rīcība nozīmē arī asa konflikta izraisīšanu, un ne visi māju pārvaldnieki vēlas šādā procesā piedalīties.”

Tajās mājās, kuras dzīvokļu īpašnieki pārņēmuši savā valdījumā, kaķu problēma nereti tiek risināta tādējādi, ka īpašnieki nolemj pagalmā uzstādīt kaķu mājiņu (mājiņas), dzīvniekus sterilizē, lai tie nevairojas, un uzņemas rūpes par vietējo kaķu saimi.

Par šādu praksi var izlasīt arī LV portāla rakstā “Svarīga ir apziņa – savā mājā esam saimnieki” .

Labs saturs
6
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas